Neked is kávéval indul a reggeled, mert anélkül nem tudsz funkcionálni? Nem vagy egyedül. Ha sok kávét főzöl magadnak, ne dobd ki a zaccot, hanem hasznosítsd újra! Íme pár tipp, hogy mire használhatod a kávét a háztartásban - írja a bien.hu.

1. Javíts vele bútort!

Megkarcoltad vagy lehorzsoltad a bútort? Semmi gond, a kávézacc tökéletesen működik mint pác vagy lazúr. Tegyél zaccot egy deci melegvízbe, majd adj hozzá fél deci ecetet. A keveréket hagyd ülepedni egy órán keresztül, majd egy rongyot belemártva kezdd el finoman bedörzsölni a bútorba. Minél több zaccot teszel az elegybe, annál sötétebb lesz a „pác” színe.

2. Légfrissítőnek is tökéletes

A kiszárított kávézacc minden kellemetlen szagot hatékonyan semlegesít. Tedd egy régi harisnyába, kösd össze és tárold az autóban, hűtőben, cipősszekrényben, tornazsákban vagy bárhol, ahol úgy érzed, jól jön egy kis légfrissítés.

3. A kezeden is megszünteti a szagokat

A kávé természetes szag-semlegesítő tulajdonsága nemcsak a levegőben terjengő szagokra terjed ki, hanem a bőrünkről is eltávolítja azokat. Ha hagymát, fokhagymát vagy halat pucoltál és szaglik tőle a bőröd, keverj a folyékony szappanodba egy kis őrölt kávét és azzal moss kezet.

4. Remek természetes arcradír

A házilag elkészített arcradírok legtöbbször cukor felhasználásával készülnek, azokat azonban az arcra nem kifejezetten ajánlják a bőrgyógyászok. Ennek oka az, hogy a cukor kristályai különböző méretűek, illetve hegyesek, élesek és mikroszkopikus méretű sebeket ejthetnek a bőrön. A kávézacc viszont elég gyengéd ahhoz, hogy ne okozzon ilyen problémákat és kíméletesen exfoliálja a bőrt.

5. Trágyázd vele a kertet

A kávéfilterek olyan tápláló anyagokat eresztenek a földbe, mint a nitrogén, kálium, magnézium és egyéb olyan ásványi anyagok, amik stimulálják a növények növekedését. A kávézacc ezen kívül a kártevők ellen is véd, hiszen távol tartja őket. A zaccot közvetlenül a táptalajra is morzsolhatod, vagy a komposzthoz is hozzáadhatod.

6. Fess vele ruhát, fonalat!

A kávé az egyik legjobb természetes textilfesték, hiszen a benne áztatott ruhák szép kapucsínó színt kapnak, de akár fonalat is festhetsz úgy, hogy kávéba áztatod. Ha feketekávéval kezded és folyamatosan higítod, ahogy ereszted bele a fonalat vagy textilt, szép ombre hatást érhetsz el.

7. Kandalló tisztítás

A kandalló tisztítása nem egy kellemes művelet, elsősorban azért, mert ilyenkor a szoba levegője megtelik a felkotort hamuval. Ezt azonban megelőzheted, ha a kitakarítandó hamura először egy vékony réteg kávézaccot hintesz, ami összesöpréskor nem fogja engedni, hogy a könnyű hamu felszálljon.

8. Finomabbak általa a sütemények

A kávés szelet és a muffin népszerű, de más süteményeket is gazdagíthatunk a kávé finom ízével. Az olyan nyalánkságoknál, mint például a brownie, aminél csak a port kell összekeverni vízzel, különösen egyszerű feldobni a receptet: mindössze lefőtt kávét használj az előírt mennyiségű víz helyett és kész is a komplex, gazdag ízvilág.

9. Tökéletes tűpárna-töltelék

Tűpárna pofonegyszerűen? Vegyél egy régi zoknit – vagy bármilyen darab textilt – töltsd meg szárított kávézaccal, jó szorosan kösd meg és kész is! Nemcsak a tűket tartja rendezetten, hanem a varródoboz is garantáltan mindig jó illatú lesz.

10. Egy tipp a férfiaknak: horgászcsali

Ugyan tudományos bizonyíték még nincs rá, de sok horgász esküszik arra, hogy a kávé vonzza a halakat. Ebben lehet valami, mert kapható kávé-illatú csali is. Kápráztasd el szerelmed tudásoddal és tanácsold neki, hogy kukacait és gilisztáit hagyja egy kicsit kávézaccban mocorogni, mielőtt a horogra tűzi őket, így jobban kap majd a hal.