Egy friss kutatás arra inti a szívelégtelenségben szenvedőket, hogy törekedjenek nyugalmuk megőrzésére, ugyanis a stressz és a düh ronthat az állapotukon - írja a Házipatika.com.

Alapvetően senkinek nem tesz jót, ha negatív érzelmeket táplál vagy idegeskedik, de egy friss kutatás szerzői szerint a szívelégtelenséggel élők állapotán kifejezetten ronthatnak ezek a tényezők. A tanulmány 24 olyan, szívelégtelenségben szenvedő páciens bevonásával készült, akik vállalták, hogy mindennap kérdőíveket töltenek ki düh- és stressz szintjükről, valamint negatív érzelmeikről is őszintén beszámolnak.

Ezt mentálisstressz-tesztek követték, melyek során az alanyok matematikai feladatokat oldottak meg, illetve egy-egy nemrég átélt stresszhelyzetet kellett feleleveníteniük. Szívultrahang-vizsgálatot is végeztek náluk, hogy megállapítsák a diasztolés szívfunkciókat nyugalmi-, illetve stresszhelyzetben.

Végzetes is lehet

A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy rosszabbak voltak a nyugalmi helyzetben mért diasztolés vérnyomásértékek azoknál a pácienseknél, akik a kérdőívekben azt jelölték be, hogy bizony dühösek voltak valamiért a mentálisstressz-teszt előtti héten. A diasztolés szívelégtelenség akkor alakul ki, ha a bal kamra nem tud ellazulni, vagy megtelni rendesen. Szívelégtelenség esetén a sérült vagy gyenge szív nem képes annyi vért pumpálni, amennyire a testnek szüksége van, és ez legrosszabb esetben akár végzetes is lehet - írja a tanulmányt bemutató cikkében a WebMD.

A Journal of Cardiac Failure-ben online megjelent tanulmány vezető szerzője, Matthew Burg szerint további kutatásokra lenne szükség, hogy meghatározzák, melyek azok a tényezők, amelyek miatt a stressz sebezhetőbbé teheti a szívelégtelenségben szenvedőket. Valamint azt is tovább kutatnák, hogy a stresszkezelésnek köszönhetően javulhatnak-e a páciensek kilátásai.