Egy jól összeállított, változatos napi étrenddel egyszerűen fedezhetjük szervezetünk káliumszükségletét - írja a Házipatika.com.
A banán, ez az édes, trópusi gyümölcs rengeteg káliumot tartalmaz,
amely szinte minden szervünk számára kulcsfontosságú. Szüksége van
káliumra a szívünknek, veséinknek, izmainknak és az idegeinknek is. Még
az alapvető sejtműködésben is fontos szerepe van. Nem csak a banánból
juthatunk azonban káliumhoz. Nagyon sok más élelmiszer is tartalmazza
ezt az alapvető fontosságú ásványi anyagot. A WebMD most összegyűjtötte,
melyek azok, amikben több vagy közel annyi kálium van, mint egy
banánban.
Limabab
A limabab nemcsak azért egészséges, mert sok benne a kálium, emellett
jelentős mennyiségű vasat is tartalmaz. Rostban gazdag, cukrokban és
zsírban azonban szegény élelmiszer. Fogyaszthatjuk melegen, de hideg
salátákban is, ám felhasználás előtt feltétlen áztassuk be egy
éjszakára, ha nem szeretnénk, hogy emésztési problémákat okozzon.
Egy közepes krumpli
Bár a burgonyát sokáig egészségtelennek kiáltották ki, egyáltalán nem
így van. Alacsony a kalória-, a koleszterin- és a telített zsírsav
tartalma, miközben kiváló forrása a B1, B3 és B6 vitaminoknak, no és
persze a káliumnak. Ahhoz azonban, hogy egészséges maradjon, nem
mindegy, hogyan készítjük el. Érdemes például megtölteni, brokkolival és
light cheddar sajttal, úgy a sütőben készre sütni, de választhatunk
hozzá alacsony zsírtartalmú tejfölt is, lehetőleg azonban ne bő olajban
süssük ki.
Aszalt szilva
Az aszalt szilva - amellett, hogy számos az emésztésre jótékony
hatással lévő rostot tartalmaz - kiváló süteményekbe, joghurtokba, de
sajttal és dióval fogyasztva is. Remek káliumforrás, ügyeljünk azonban
arra, hogy nagyon magas a cukortartalma, ráadásul a bolti aszalt
szilvához gyakran még extra cukrot is adnak, így fogyasszuk inkább
mértékkel.
Avokádó
Bár az íze nem a legédesebb, sőt, az avokádó mégsem zöldség, hanem
gyümölcs. Ha nem is eszünk meg belőle egy egész darabot, még akkor is
egy jelentős adag kalciumhoz juttat, emellett pedig feltölti A-, C- és
E-vitaminraktárainkat is. Ezenkívül magas az egyszeresen telített
zsírsavtartalma, ami segít csökkenteni a koleszterinszintünket is.
Görögdinnye
Nincs is jobb egy szelet behűtött dinnyénél egy forró nyári napon.
Bár ez a gyümölcs főképp vízből áll, ami segít megelőzni a kiszáradást,
emellett tele van hasznos tápanyagokkal, például káliummal és
likopinnel. Utóbbi segít leküzdeni a gyulladásokat, főképp, ha a nyári
melegben edzésre adjuk a fejünket.
Napraforgómag
Nincs meccs szotyi, azaz napraforgómag nélkül. A lelátókon ülők
előszeretettel eszik, akár előre hántolt formában is, hogy ne termeljen
szemetet a héj a stadionban. De nemcsak magában kiváló, salátákba szórva
is emelheti a fogásfehérjeés B-vitamin szintjét. Figyeljünk azonban
arra, hogy a sótlan változatot fogyasszuk.
Spenót
Popeye-nek igaza volt, és nemcsak a spenót káliumtartalma miatt. Ez a
zöld leveles zöldség ugyanis a káliumon túl gazdag még magnéziumban,
vasban, rostokban és még C-vitaminban is. Ráadásul nagyon alacsony a
kalóriatartalma is. Párolhatjuk, készíthetünk belőle főzeléket, ehetjük
tojással vagy salátaként is.
Makktök
A többi téli tökféléhez hasonlóan a makktök is gazdag rostokban, C-
és B6-vitaminban, emellett pedig kiváló forrása a karotinoidnak.
Feldarabolva dobjuk a sütőbe és magas hőfokon süssük egy órán keresztül.
Mazsola
Kerülhet salátába, desszertbe, ehetjük magában, a mazsola mindig
finom. Vigyázzunk azonban, mert igen magas a cukortartalma, 100
grammjából 58 cukor. Érdemes reggelente a zabkásába, vagy müzlibe
keverni, így biztosan magas lesz a reggelink káliumtartalma.
Paradicsompüré
A konzerv paradicsompüré is tele van káliummal, ráadásul isteni
fogások alapját is képezhet, legyen az akár spagetti, salsa vagy
enchiladas.
Lazac
A vadon élő és úgy halászott példányokban valamivel több a kálium,
mint a haltenyészetekben nevelkedettekben. Grillezhetjük, süthetjük,
főzhetjük, bárhogy isteni finom, ráadásul magas a fehérjetartalma, és
tele van a szív egészsége szempontjából fontos omega-3 zsírsavakkal. Ha
megmarad egy kicsi a vacsorából, akkor másnap vigyük magunkkal a munkába
és akár hidegen is fogyaszthatjuk, friss salátakeverékkel.
Narancslé
Ki ne szeretné a friss narancslevet? Ha azonban inkább a gyümölcsöt
fogyasztjuk szívesen, akkor két közepes méretű már képes fedezni a
káliumszükségletünket, ráadásul úgy a gyümölcsrostok sem vesznek kárba.
Fogyasszuk akármilyen formában is, a kálium mellett biztosan feltölt
C-vitaminnal is.