A légkondicionált helyiségekben a szemeink könnyen kiszáradhatnak, a monitor előtt végzett munka pedig tovább ront a helyzeten, ugyanis ilyenkor ritkábban pislogunk. Ha a szemszárazság tartósan fennáll, és bőséges folyadékfogyasztás, illetve szemcsepp használata mellett sem enyhülnek a panaszaink, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz - írja a Házipatika.com.

Nem csak a légkondi és a monitor okozhatja a tartós szemszárazságot. A probléma hátterében ugyanis akár autoimmun betegség is állhat - figyelmeztet dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa.

Milyen veszélyei lehetnek?

A szemeket borító vékony könnyrétegre szükségünk van, hogy ne alakuljon ki szemszárazság. A könnyfilm segítségével tudunk megszabadulni a szemünkbe került idegentestektől, valamint védelmet nyújt a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben is. A könnytermelés csökkenése tehát nem pusztán kellemetlen, de jelentősen megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát is.

Miért száradhat ki a szem?

A szemszárazság főként a 40 év felettieket érinti. A változókorral járó hormonális hatások következtében a nők körében gyakrabban fordul elő. A fiatalabbaknál elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák a panaszokat: a számítógép vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, így könnyen kialakul a szemszárazság.

A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek szedése és a kontaktlencse használata egyaránt hozzájárulhat a tünetek jelentkezéséhez. A panasz hátterében azonban egy autoimmun betegség, a Sjögren-szindróma is meghúzódhat. A probléma viszonylag gyakori, csaknem minden századik embert érint. Elsősorban nők körében fordul elő.

A kiváltó ok kezelése

A Sjögren-szindróma diagnózisát nehezíti, hogy a betegség tünetei évek alatt, akár nagyobb időeltéréssel is megjelenhetnek. Jellemző, hogy tünetek időnként erősödnek, majd átmeneti javulás figyelhető meg, amit rendszerint ismételt állapotromlás követ. A kivizsgálást nem szabad halogatni, mert kezelés hiányában a nyálmirigyek teljes sorvadása is bekövetkezhet. Ha panaszaink vannak, a tünetek fellángolásának ideje alatt forduljunk immunológushoz. A kivizsgálás során vérvizsgálatot végeznek, valamint ellenőrzik a könny- és nyáltermelés működését. A diagnózist követően a kezelés elsődleges célja a gyulladás mérséklése.

A Sjögren-szindróma jelenleg nem gyógyítható, de kontrollálható betegség. A megfelelő gyógyszerekkel, hosszú távon alkalmazott immunmoduláns hatóanyagú készítményekkel megakadályozható az állapotromlás, valamint a szem- és szájszárazság kellemetlen tünetei is enyhíthetők - hangsúlyozza a szakember.