Az egyik legkedveltebb vitamin a C-vitamin. Ha megkérdezünk 10 embert, hogy milyen vitamint fogyaszt rendszeresen, biztosan szerepel a felsorolásban. Antioxidáns vitaminról van szó, amely fokozza az immunitást, felgyorsítja a sebgyógyulást, és ínygyulladás esetén is nagyon hasznos, nem beszélve az erekre gyakorolt hatásáról.


A C-vitamin a bőrszövet egészségét is javítja, illetve elősegíti a kollagéntermelést. Nagyon erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, így a bőr helyreállításában is szerepet vállal. A sebgyógyításban úgy vesz részt, hogy fokozza a kollagén- és az elasztintermelést. Ezek olyan fehérjerostok, melyek fokozzák a bőr sejtjeinek regenerációját és emellett a feszességét is biztosíthatják. A kollagén emellett lassítja a bőr öregedési folyamatait is és világosítja a bőrt. Ennek érdekében a legjobb, ha szérumként alkalmazzuk.

A C-vitamin jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat, így rendszeres használatával később jelennek meg a ráncok és a finom vonalak. Egy 3 hónapig tartó kutatásba nőket vontak be, akiknek az arcát rendszeresen C-vitamin-szérummal kezelték. Bebizonyosodott, hogy ez az alkalmazás lelassította az öregedési folyamatokat, miközben felgyorsult a kollagéntermelés. Ugyan a mélyebb ráncokat nem tüntette el, hiszen a C-vitamim sem képes csodákra, de a résztvevők bőre kisimult, illetve sokkal üdébb és ragyogóbb lett, csökkent a szárazság mértéke is, aminek köszönhetően sokkal egészségesebb színezetet kapott.

Műtétet követően is javasolják a C-vitamin fogyasztását, mivel hatására sokkal gyorsabb lesz a sebgyógyulás. A C-vitamin a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében is segíthet. A használhatjuk szérumként, ilyenkor eredményesen veszi fel a harcot a bőrgyulladással, akár pattanásokkal szemben is. A szervezetünkben is kialakulhat gyulladás, ilyenkor a C-vitamin belsőleg történő fogyasztása lehet a segítségünkre.

Tegyük rendszeressé az étrendünkben a citrusos gyümölcsöket, hiszen ezek tele vannak C-vitaminnal.