Sok ember szenved vitaminhiányban és küzdenek olyan betegségekkel, melyeket valamilyen tápanyaghiány okoz. Az elsősleges vitaminhiányt az okozza, hogy nem fogyasztunk elegendő tápanyagban gazdag ételt. A másodlagos vitaminhiány pedig akkor fordul elő, ha az emésztőrendszerben nem szívódnak fel az elfogyasztott tápanyagok. Minden életkorban kialakulhat vitaminhiány, habár az idősebbeknél gyakrabban fordul elő ez a probléma.


Míg egyesek meg sem érzik, ha valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból hiányt szenvednek, addig másoknál nyilvánvaló tünetei, jelei vannak ennek az állapotnak. Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, melyek akkor alakulnak ki, ha valaki tápanyaghiányban szenved.

A tápanyaghiány egyik jele a szorongás, amely számos más jellegű tünettel is együtt járhat, mint például heves szívdobogás, aggodalom vagy éppen túlzott mértékű izzadás. Kutatások igazolják, hogy a depresszió és a szorongás kialakulását gyakran a D-vitamin-hiány okozza. Ez a vitamin zsírban oldódik, szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen többek között részt vesz a csontok, a fogazat és az immunrendszer egészségének megőrzésében, de a gyulladás csökkentésében is kiemelt a szerepe.

Amennyiben nincs elegendő B-vitamin a szervezetünkben, akkor is számolnunk kell szorongással. A B6-vitamin például egy kofaktor, amely részt vesz a szerotonin és a dopamin termelésében, melyek elősegítik a szorongás és a depresszió szabályozását.

A nem megfelelő éjszakai látást éjszakai vakságnak nevezik. Kialakulásában nagy szerepe van az A-vitamin hiányának. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a jó látásban, a bőrszövet egészségének fenntartásában és a megfelelő immunműködésben. Egyes növényi élelmiszerek karotinoidokat tartalmaznak, melyek A-vitaminná alakulnak át a szervezetben.

Az ínyvérzés is gyakori jel, ami akkor alakul ki, ha C-vitamin-hiányban szenvedünk. Kísérő tünete lehet még a fogszuvasodás, a vékony, töredezett haj és a fáradtság is. Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így kiemelkedő szerepe van a megfelelő immunműködésben és a vastermelésben, illetve a kollagénszintézis is a feladatai közé tartozik.

A fáradtság kialakulásában annak is szerepe lehet, ha nem fogyasztunk elegendő E-vitamint. Ez a vitamin is zsírban oldódik, és nagy szerepe van a megfelelő immunműködésben. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő E-vitaminban gazdag táplálékot, mint például magvakat, dióféléket és növényi olajokat, úgy még izomfáradtságot is megtapasztalhatunk.