A C-vitamin nagyon sok csodás hatással rendelkezik. Többek között fokozza az immunitást, rákellenes hatása is ismeretes, de a bőrünk számára is nagyon hasznos. Mivel ez egy antioxidáns vitamin, ragyogást ad a bőrnek és üdévé, fiatalossá varázsolja azt. Antioxidáns hatásának köszönhetően nagyon hatékony a szabad gyökök káros hatásainak kivédésében, illetve a kollagéntermelést is serkenti.


A C-vitamin nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hanem erős savas hatással is, amely aktívan részt vesz a bőr gyógyító folyamataiban. Ha seb keletkezik a bőrünkön és C-vitaminos készítményt használunk, gyorsabban meggyógyul. Ez akkor is igaz, ha belsőleg fogyasztunk aszkorbinsavat, mivel ez beindítja a kollagén- és az elszatintermelést. Ez a két fehérjerost fokozza a bőrsejtek regenerálódási folyamatait, így elmondhatjuk, hogy mind a kollagén, mind az elasztin segíthet abban, hogy a bőrünk sokáig feszes maradjon.

A kollagén nem csak a bőr öregedési folyamatait késlelteti, de a bőrön kialakult sötét pigmentáció létrejötte ellen is nagyon hatásos.

A bőr öregedését mi sem sejteti jobban, mint a finomabb vonalak és a mélyebb ráncok. Főleg az utóbbi miatt válik nyilvánvalóvá, hogy öregszünk. Azonban nem mindegy, hogy milyen ütemben. A C-vitamin csökkenti ezeknek a mélyebb ráncoknak a megjelenését, mégpedig a kollagénszintézis fokozásával.

Sok vizsgálat zajlott a C-vitamin-szérummal kapcsolatban. Az egyik vizsgálat 12 hétig tartott, végezetül megállapításra került, hogy ennek a vitaminnak a lokális alkalmazása csökkenti a ráncosodást, kisimítja a bőrt, hiszen fokozza a kollagéntermelést.

A hosszan tartó napozás negatív hatással van a bőrre, hiszen amellett, hogy lebarnulunk, bőrpír is keletkezik a bőrünkön. A C-vitamin mint egy nagyon jó antioxidáns védelmet is jelenthet a káros hatású UV-sugarakkal szemben, azonban nem helyettesíti a magas faktorszámú napvédő krémet. A C- és az E-vitamin kombinációja pedig a napkárosodásnak megelőzésében lehet a segítségünkre.

A C-vitamin helyi alkalmazása a bőrünket feszessé is varázsolhatja, ami szintén a fokozott kollagén- és elasztintermelésnek köszönhető. A bőr pigmentáció nem hat károsan az egészségre, de sok nőt zavarhat, a C-vitamin helyi alkalmazása azonban ennek a bőrproblémának a megszüntetésében is segítségünkre lehet.