Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy mennyire hasznos önmagában a fahéj és a méz. Talán kevesebben tudják azonban, hogy együttesen még előnyösebb a fogyasztásuk. Igazi vitaminbombának számítanak a szervezetünk számára, így érdemes mind a kettőt rendszeresen vagy legalábbis kúraszerűen fogyasztani. Mutatjuk is, hogy miért.


A méz és a faháj keveréke nagyon sok és sokféle betegséget gyógyíthat. Nyilván egy szívkoszorúér-betegséget vagy egy depressziót nem fog ez a keverék meggyógyítani, de kisebb betegségek kivédésére, megelőzésére, tüneteinek csökkentésére nagyon is hatékony lehet.

A fahéjas mézes keverék nagyon hasznos lehet például a koleszterinszint csökkentésére. Ha normális tartományban marad ez az érték, azzal nem terheljük meg nagyon a szívet és az érrendszert, így sokféle szívbetegség megelőzésében segíthet ez a keverék.

Ez a csodás ízletes keverék nagyon hasznos lehet még azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek, hiszen a fahéjról köztudott, hogy remekül csökkenti a gyulladást és így a fájdalmat is. Egy kutatásba 100 ízületi gyulladásban szenvedő beteget vontak be. Minden személy naponta elfogyasztott egy evőkanál mézben elkevert ¼ teáskanálnyi fahéjat. A vizsgálat 2 hónapig tartott. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a száz ízületi gyulladásban szenvedő beteg közül mintegy 76 ember nem panaszkodott márt az ízületi gyulladás tüneteire, a fájdalomra, a duzzanatra, illetve az ízületek merevségére.

A fahéjas méz nagyon hatékony lehet húgyhólyag gyulladás esetén is, hiszen mind a fahéj, mind a méz antibakteriális hatással rendelkezik. Ez különösen hasznos ebben az esetben, hiszen gyakran az elszaporodott baktériumoknak köszönhető ez a betegség. Azok, akik gyakran szenvednek hólyaggyulladástól, megelőzésként kúraszerűen is fogyaszthatják ezt a keveréket.

A méz és a fahéj keveréke nagyon hatékony lehet akkor is, ha az a célunk, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, hiszen mindkettő védi a szervezetet a bakteriális és a vírusos fertőzésektől.

Az öregedési folyamatok lassítására is alkalmas a fahéjas méz, de akár teát is készíthetünk belőlük. Napi 2-3 csészényi fahéjtea jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat, hiszen mind a két alapanyag rendkívül sok antioxidánst tartalmaz. Ehhez forraljon fel 3-4 dl vizet, adjon hozzá egy fahéjrudat. Hagyja egy kicsit hűlni a teát, majd ízesítse mézzel és citrommal.