A veséinkre nagyon sok feladat hárul. Többek között ez a szervünk felel a vér megtisztításáért, illetve a méreganyagok szervezetből történő kihajtásáért, amit a vizelet ürítése révén hajt végre. Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk a vesénk egészségére, mivel, ha megbetegszik, sok más egészségügyi problémánk keletkezhet.


Előfordulhat, hogy a vese nem tudja elvégezni a feladatait, nem kielégítő a szervezet méregtelenítése, ami miatt toxinok maradnak a vérben. Ilyenkor veseelégtelenség vagy veseműködési zavar is kialakulhat. Mutatjuk, hogy milyen jelei lehetnek, ha a vesénk nem működik megfelelően.

A vese működési zavarának egyik jele, ha nem tudunk annyit a mellékhelyiségbe járni, mert egész egyszerűen nem érzünk ingert a vizelésre. Fontos tünet lehet az is, ha vér jelenik meg a vizeletben. Amikor a vese nem megfelelően szűri a vért, előfordulhat, hogy fehérje szivárog a vizeletbe. Ezért is nagyon hasznos, hogyha rendszeresen járunk laborvizsgálatokra, mert ezzel is monitorozhatjuk a veséink állapotát.

Vesebetegséget jelezhet a vesekő megjelenése. A kisebb vesekövek általában ártalmatlanok, de a nagyobbak azonban elzáródást is okozhatnak és komplikációhoz is vezethetnek. A vesekő általában akkor alakul ki, ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot.

A vesefertőzés is egy komoly probléma, ami jellemzően húgyúti fertőzés következményeként jön létre. Tünete lehet a hányinger, a hányás, a fájdalom a derékrészen, illetve a láz. A nők sokkal hajlamosabbak a hólyaggyulladásra aminek következménye lehet a vesefertőzés. Ha rendszeressé válik, akkor előfordulhat, hogy a vese is károsodik és zavarok keletkeznek a működésében.

Ha nem működik kielégítően ez a páros szervünk, néhány betegségre is gyanakodhatunk. Többek között szívbetegségek, májelégtelenség, magas vérnyomás, autoimmun betegség, cukorbetegség, egyes rákos betegségek is állhatnak a háttérben, de gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kiszáradás, antibiotikumok, alkohol is kiváltó ok lehet.

Amennyiben a vesék megbetegszenek, úgy akut károsodás is kialakulhat. Ez azt is jelentheti, hogy a vesék működése leáll, ami természetesen életveszélyes állapotot jelent. Akár egyes gyógyszerek, sérülések vagy fertőzések is szerepet játszhatnak ennek a súlyos állapotnak a létrejöttében.