A gyömbérről eddig is tudtuk, hogy nagyon sok antioxidánst tartalmaz, és hasznunkra válik émelygés és hányinger esetén. A gyömbér is a kutatások fókuszába került, az eredmények azt mutatják, hogy talán az eddigieknél is jobban megkedvelhetjük.


A legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a gyömbér egyfajta ellenszerként is működhet a környezeti szennyező anyagok, peszticidek, toxinok, nehézfémek és a gyógyszerekkel szemben. Mivel kiemelkedő a méregtelenítő hatása, így a fent említett káros anyagok semlegesítésében is aktívan részt vesz. A kutatók úgy vélik, hogy más fajta toxinok esetén is nagyon hasznos lehet, például a cigarettafüstben található káros vegyi anyagok semlegesítésében is.

A gyömbér a zsírmáj-betegséggel kapcsolatban is hasznos lehet, hiszen jól teljesített a klinikai vizsgálatokban. Amennyiben a beillesztjük az étrendünkbe, hatalmas változásokat tapasztalhatunk meg az életünkben. Úgy segít a zsírmáj-betegség kialakulása ellen, hogy támogatja a májat a méregtelenítésben, de az elhízás ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen gyömbért fogyasztunk.

Indiában és Kínában már évezredek óta alkalmazzák ezt a gyógynövényt, nemcsak a konyhában, hanem egészségügyi célokra is. A gyömbér ezeken a területeken népszerű orvosságnak számít, hiszen sok egészségügyi panaszra alkalmazzák, mint például hányinger és fejfájás csillapítása, mozgásszervi betegségek, emésztési problémák, illetve gyulladásos betegségek kezelése.

A gyömbérnek több szerepe is lehet a fogyásban. Mivel rostokban gazdag, így az elfogyasztását követően telítettségérzet alakul ki, amitől kevésbé leszünk éhesek, de azzal is segít, hogy fokozza az anyagcserét.

A gyömbérrel kapcsolatban egy másik észrevételt is tettek a kutatók. A rákos betegek esetében gyakran alkalmaznak sugárterápiát. A szakemberek azt vették észre, hogy azok a betegek, akik a kezelés előtt gyömbért fogyasztottak, kevésbé károsodtak a fehérvérsejtjeik. A gyömbér antioxidáns vegyületei kisöprik a szabad gyököket a szervezetből és csökkentik a gyulladást, így a rákos betegségek egyik kiegészítő kezelése is lehet. A harmadik csodás hatása pedig nem más, mint a sugárterápia, a kemoterápia utáni émelygés és hányinger megszüntetése.

A gyömbér emellett antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik és eredményesen harcol az öregedés ellen. Hatékony lehet olyan degeneratív betegségek esetében, mint például az ízületi gyulladás. A szív- és érrendszeri betegségek esetén is segítségünkre lehet, hiszen hozzájárul az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzéséhez. A 2-es típusú cukorbetegség esetén is fogyasztható, mivel csökkenti és stabilizálja a vércukorszintet.