A köménymagról talán el sem hisszük, hogy mennyire egészséges, hiszen nagyon sok, értékes tápanyagot tartalmaz. Az édesköménymagok nagy mennyiségben tartalmaznak C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, mint például kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, szelént és vasat. Ezen kívül antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag.


Az édesköménymag illóolajokban is gazdag, amelyek serkentik az emésztőrendszer és az enzimek kiválasztását és így javíthatja az emésztést, de gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Milyen egészségügyi probléma esetén hatásos? Például székrekedés, emésztési zavar és puffadás. Az emésztőrendszer egészségének fenntartása érdekében a legjobb, amit tehetünk, ha étkezés előtt vagy után elfogyasztunk egy csésze édesköménymagból készült teát.

Az édesköménymag káliumban is gazdag, amely a vérnyomást és a pulzusszámot is szabályozni tudja. Ez a mag a nitrit szintjét is megnöveli, amely szintén pozitív hatással van a vérnyomás szabályozására.

Az édesköménymagban nagy mennyiségben találhatók fitonutriensek, amelyek az orrmelléküreg tisztításában is aktívan részt vesznek, de ezek az apró magvak csökkenthetik az asztma és a hörghurut tüneteit is.

Az édeskömény-kivonat a bőr védelmét is ellátja, hiszen csökkenti a szabad gyökök károsító hatásait és javítja a bőrsejtek élettartamát. Ásványi anyagai elengedhetetlenek a hormonok kiegyensúlyozott működéséhez, miközben fenntartják az oxigénegyensúlyt a véráramban. Széles körben használják a különböző bőrbetegségek kezelésére, mint például kiütések, pattanások és bőrszárazság.

Az édesköménymagban található illóolajok és rostok segítenek a vér megtisztításában és a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy az édesköménymagok rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis semlegesítik a szabad gyököket és eredményesen harcolnak az oxidatív stressz ellen. Ez lehet az oka annak, hogy felhasználhatók rákmegelőzésre is.

Az édesköménymag a szem egészségét is támogatja, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, amely nélkülözhetetlen a szem számára. Az édeskömény-kivonat hasznos lehet glaukóma kezelésére.

Mivel ez a mag rostokban is gazdag, így a fogyókúránkat is támogathatja, de vízhajtóként is jól működik és javítja az anyagcserét is.