Amikor hideg az idő, a levegő egyre szárazabbá válik. Ez a helyzet még azok számára is megnehezíti a légzést, akik egyébként nem küzdenek semmilyen tüdőbetegséggel. Ha a levegő még szennyezett is, akkor ez jelentősen megnöveli a légzésproblémák és a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát.


A levegőben nagyon sokféle szennyező anyag megtalálható, többek között porrészecskék, mérgező gázok, allergén anyagok, szálló por.

A sokféle szennyező anyag közül a legnagyobb károkat a nitrogén-dioxid okozhatja a légzőszervünkben. Ezek a részecskék irritálják a légutakat és csökkentik a tüdő kapacitását. A nagyobb városokban fokozottabb a légszennyezettség kialakulásának az esélye, mint például vidéken. Betegségek, amelyeket a légszennyezés okozhat: COPD és asztma.

Amióta bebizonyosodott, hogy a tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van, igazából nem is nagyon vizsgálják, hogy mi is lehet még az oka a tüdőráknak, azaz milyen kockázati tényezői vannak még a betegség kialakulásának. Pedig nem mindenki dohányzott, aki szembesül a tüdőrák diagnózisával, esetükben valami más okozta a betegséget. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a tüdőrákot nem csupán a dohányzás, hanem akár a légszennyezettség is okozhatja.

De nem csupán a rákos megbetegedés lehet a következmény, hiszen a levegőben levő szennyező anyagok nagyon sokféle egészségügyi problémát generálhatnak még, akár légszomjat, zihálást, irritált légutakat vagy tüdőtágulatot.

A gyerekekre is nagyon károsan hat a levegő szennyezettsége. A gyermekek sokkal fogékonyabbak a légszennyezettség okozta betegségek kialakulására. Általában a szájukon keresztül lélegeznek, így a szennyező anyagok gyorsabban bekerülhetnek a légutakba és ez asztmára és egyéb légúti betegségekre hajlamosíthatja őket.

Mit tegyünk, hogy a lehető legjobban megóvjuk magunkat a légszennyezettségtől? Tartózkodjunk minél többet olyan helyen, ahol tiszta a levegő. Ha csak tehetjük, ne sportoljunk szennyezett levegőjű környéken, fogyasszunk tüdőt tisztító vitaminokat, étrend-kiegészítőket, de vásárolhatunk néhány légtisztító szobanövényt is a lakásunkba, az irodánkba.