Manapság sokan szenvednek a lyukasbél-szindrómában úgy, hogy még csak nem is tudnak a probléma létezéséről. Mutatjuk is, hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek és azt is, hogy mit tehetünk ellene.


A bél áteresztő képessége vagy a lyukasbél-szindróma miatt a bélfal begyullad, ami azt eredményezi, hogy toxinok, baktériumok és emésztetlen ételrészecskék kerülnek be a véráramba. Az idegen anyagok miatt az immunrendszerre fokozott teher hárul, ami súlyos egészségügyi panaszokat is okozhat.

A szivárgóbél-szindróma azt is jelenti, hogy a belekben sérülnek a sejtek, amelyek nem termelnek elegendő enzimet az emésztéshez. Ezt azt eredményezi, hogy nem szívódnak fel és nem hasznosulnak az alapvető tápanyagok, ami viszont hormonális egyensúlyhiányhoz és legyengült immunrendszerhez vezethet.

Sok jele és tünete lehet ennek a problémának. Az egyik ilyen tipikus jel az étkezés után jelentkező puffadás. A megváltozott bélműködés, mint hasmenés, székrekedés és IBS is jelezheti a szivárgóbél-szindrómát. De gyenge immunitás, ételallergia, egyes bőrbetegségek, mint az akne, rozácea és ekcéma is következményei lehetnek a problémának, hasonlóképpen a fejfájás, a fáradtság, az agyi köd és a rossz koncentráció. Gyanakodhatunk még erre a betegségre akkor is, ha sokat szorongunk vagy depressziósak vagyunk, illetve valamilyen autoimmun betegségben szenvedünk.

Mi okozhatja ezt a betegséget? Többek között az, ha gyulladás alakul ki a bélrendszerben, de az antibiotikumok is felelőssé tehetők, hiszen ilyenkor felborul a bélflóra egyensúlya. A magas cukortartalmú ételek is károsítják a bélfalat, illetve a tartósítószerek, a vegyi anyagok is okai lehetnek a szivárgóbél kialakulásának. További kiváltó tényezők lehetnek még egyes élelmiszerek, amelyek intoleranciát váltanak ki, de a krónikus stressz és a túlzott alkoholfogyasztás is szerepet játszhat.

A diéta a bél gyógyításának az egyik kulcstényezője. A gyulladást keltő étrend kerülése nagyon sokat segíthet. Jó, ha mellőzzük a glutént, a tejtermékeket, a feldolgozott és a cukros ételeket. Csökkentsük vagy kerüljük el teljesen a kávét és az alkoholt. A kávénak a savassága hat negatívan a bél egészségére, míg az alkohol gyulladást kelthet a szervezetben.

Fontos, hogy megnöveljük a probiotikumok és a prebiotikumok bevitelét, hiszen ezek teremtik meg alapvetően a bélflóra egyensúlyát, így megfelelő lesz a rossz és a jó bélbaktériumok aránya.