A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára. A stressz mindenkinek jelen van az életében, ami egy idő után hormonális egyensúlyhiány kialakulásához is vezethet, egyben csökkenti a magnéziumszintet, ezért egyre nagyobb adagra van szükségünk ebből az ásványi anyagból.


A stressz tehát kulcsfontosságú tényező a magnézium-hiány kialakulásában, de vannak más tényezők is, amelyek szintén jelentősen apaszthatják ennek az ásványi anyagnak a szintjét a szervezetben. Ilyen lehet például a fogamzásgátló tabletták hosszú éveken, évtizedeken át történő szedése.

A stresszt sokan kompenzálni próbálják valamivel. Többen a kávéhoz, míg mások az alkoholhoz fordulnak, de azt tudnunk kell, hogy mindkettő csökkenti a magnéziumszintet.

Ha stresszt élünk át, akkor a szervezetünk reagál, ezt nevezzük stresszválasznak. Hatására a mellékvesék hormonokat és neurotranszmittereket bocsájtanak ki, majd magnézium szabadul fel a sejtekből, ami felerősíti a stresszválaszt. Emiatt az ördögi kör miatt kórosan alacsony is lehet a magnézium szintje, ami negatívan befolyásolja az idegrendszer működését és hormonális egyensúlyzavarokat okozhat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy beillesszük az étrendünkbe a magnéziumot tartalmazó táplálékokat. Ilyenek lehetnek többek között a zöld leveles zöldségek, a quinoa, a mandula és a fekete bab.

A magnézium nemcsak az egészséges stresszválaszt támogatja, hanem eredményesen kezeli a premenstruációs migrént, a menstruációs fájdalmakat, a hangulati zavarokat, az ingerlékenységet és a szorongást is.

Bebizonyosodott, hogy ez az ásványi anyag segíthet megelőzni a menopauza közeledtével a csontvesztést, mégpedig a gyulladás csökkentésével és a szabad gyökök semlegesítésével. Így jelentős védelmet élvezhetnek a csontjaink, hiszen köztudott, hogy a menopauza utáni szakasz mennyire veszélyes a csontozat egészségére nézve.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek segíthetnek ebben a helyzetben is. A boswellia erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása hasznos lehet menstruációs fájdalmak esetén. A króm pedig enyhíti a PMS-hez kapcsolódó sóvárgást.

A kamilla enyhíti a stresszt, a szorongást és megnyugtatja az idegrendszert. A brokkoli pedig segít a hormonális egyensúlyt megzavaró környezeti toxinok szervezetből történő kiürítésében.