A pikkelysömör valójában egy autoimmun állapot, amely elsősorban a bőr egészségére van kihatással. Ez az immunprobléma magával hozza, hogy felgyorsul a bőrsejtek életciklusa, felhalmozódnak a bőr felszínén, ami miatt száraz, pikkelyes bőrréteget alakul ki.


A pikkelysömör hátterében sok minden állhat. Például a genetika, az érzelmi stressz vagy trauma, az szivárgóbél-szindróma, az immunrendszer diszfunkciója, illetve fertőzések. Kialakulásában a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a tápanyaghiány is szerepet játszhat, mint például a szelén, az A-, a D- és az E-vitamin hiánya. De az sem kizárható, hogy a pikkelysömör vírusfertőzés következtében alakul ki.

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, de a tünetei nagyon szépen kordában tarthatók. A gyulladás csökkentésében a gluténmentes táplálékok nagyon sokat segíthetnek. Előnyös lehet a friss zöldségek, gyümölcsök, a sovány fehérje, mint például a halak rendszeres fogyasztása is.

Amennyiben a szivárgóbél-szindróma okozza a pikkelysömört, akkor a gyulladáscsökkentő étrend követése is sokat segíthet a probléma megszüntetésében. Emellett előnyös lehet egy ételintolerancia vizsgálat is.

Léteznek olyan speciális gyógynövények és tápanyagok, amelyek szintén könnyíthetnek a tüneteken, de a megelőzésében is szerepet játszhatnak. Az egyik ilyen tápanyag a D-vitamin, amely csökkenti a gyulladást és megakadályozza az autoimmun folyamatok kialakulását.

A kurkuma – pontosabban a bioaktív hatóanyaga, a kurkumin – is sokat segíthet a pikkelysömör kiváltásában szerepet játszó gyulladás csökkentésében. A boswellia egy híres gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely szintén hasznos lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek. A gyulladás elleni szisztémás védelem kialakításában szerepet játszanak még az omega-3 esszenciális zsírsavak is.

Mit tehetünk még? A rendszeres tisztálkodás jelentőségét nem kell hangsúlyozni. Kúraszerűen természetes módszereket is alkalmazhatunk, például adhatunk a fürdővizünkhöz Epsom-sót, fürdőolajat vagy holt-tengeri sót.

A forró vizet és a szappant azonban kerüljük, mivel súlyosbíthatják a tüneteket. Fürdés után pedig még a nedves bőrt kenjük be speciális pikkelysömör gyógyítására alkalmas kenőcsökkel, krémekkel.

Mivel a stressz miatt is fellángolhatnak a pikkelysömör tünetei, így nagyon fontos, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben. Megfelelő módszerek lehetnek erre: a különféle testmozgások, olvasás vagy zenehallgatás, illetve bármilyen tevékenység, ami kikapcsol bennünket.