Teázni jó, teázni élvezet. Nincs is felemelőbb dolog annál, amikor a napi rohanásban leülünk egy pár percre egy csésze forró teával a kezünkben és lelassulunk, rendszerezzük kicsit a kavargó gondolatainkat.


Én kifejezetten szeretem ezeket a pillanatokat. Nagyon sokféle gyógytea van mindig itthon, a kertemben is nevelek gyógynövényeket, így mindig éppen az aktuális kedvem és hangulatom határozza meg, hogy milyen teát fogyasztok, és persze azt is, hogy éppen milyen gyógynövény növekszik a kiskertemben.

Manapság nagyon sokan teáznak. Sokan nem kedvelik a szálas teát – én csakis azt iszom – és jobban preferálják a filteres teát. De mit tegyünk a használt filterekkel? Milyen téren vehetjük hasznát? A cikkben erre adunk ötleteket.

Amennyiben mindig van otthon használt teafilterünk és a szemünk alatti bőr gyakran felpuffad, akkor máris van rá egy remek gyógymód, hiszen a teában lévő tanninok segítenek csökkenteni a szem alatti duzzanatot. Hogyan használjuk? Tegyük a teafiltereket 15-20 perce a hűtőbe, majd helyezzük a szemünk alá legalább 10 percre. Már ennyi is elegendő, hogy a szem alatti duzzanat elmúljon.

Ha konyhai balesetet szenvedünk, például lehorzsolódott a bőrünk, megégettük vagy megkarcoltuk magunkat, csak helyezzünk rá egy használt teafiltert, amely csökkenti a gyulladást és megkönnyebbülést jelent a bőrnek.

Ha sok levendula- és kamillateát fogyasztunk, semmiképpen ne dobjuk ki a filtert, mivel még egy forró fürdőnél is hasznát vehetjük. Fogjunk 3-4 teafiltert és dobjuk bele egy kád vízbe, majd mi is üljünk bele a kádba. Mindkét gyógynövény nagyszerű nyugtató és stresszoldó hatással rendelkezik. Ráadásul a tealevelek nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek jót tesznek a bőrünknek.

Mint ahogyan az arc gőzölése is jól esik bizonyos időközönként, különösen, ha otthoni wellness hétvégéket is szoktunk tartani. Nincs is más dolgunk, mint felforralni 2 liter vizet, belehelyezni egy kamilla vagy egy zöld tea filterét és kellő távolságban a tál fölé hajolni és gőzöltetni az arcunkat. Arra ügyeljünk, hogy a forró gőz meg ne égesse az arcbőrünket.