A vöröshere őshazája Európában és Nyugat-Ázsiában is megtalálható. Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta alkalmazzák gyógyászati célokra, egy ideig feledésbe merült a használata, majd az utóbbi időben ismét felkapott lett, mára egyre több készítményben találkozhatunk vele. 

Elsősorban a menopauzába lépő hölgyeknek készítenek belőle olyan étrend-kiegészítőt, amely csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit. De valóban jó nekünk ez a gyógynövény? Tényleg olyan hasznos számunkra? Cikkünkben erre adunk válaszokat.

A vöröshere egyik legfontosabb kémiai vegyülete az izoflavonnak nevezett fitoösztrogén, amely az ösztrogén hormonhoz hasonló kémiai szerkezetű növényi vegyület.

Ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban is sok kutatást végeztek. Megállapították, hogy enyhíti a klimaxos tüneteket, leginkább a hőhullám esetén válhat hasznunkra.

Egy kutatásba változókorban lévő nőket vontak be. Két csoportra osztották őket, az egyik társaság tagjai mindennap 80 mg vöröshere-izoflavont kapott, míg a másik csoport hölgytagjainak csupán placebót adtak. A vizsgálat végén kiderült, hogy azok a nők, akik vörösheréből készült izoflavon-kivonatot kaptak, kevesebb alkalommal szenvedtek hőhullámoktól, mint azok, akik placebót kaptak.

A menopauza egyik gyakori mellékhatása az alvászavar. Ezzel kapcsolatban is zajlott kutatás. A vöröshere ismét bizonyított, mivel azok a nők, akik vöröshere-kivonatot kaptak, sokkal mélyebben aludtak és reggel kipihentebben ébredtek, mint a placebót fogyasztó társaik.

A menopauza a hajon és a bőrön is nyomot hagy. Az érintett hölgyek gyakran panaszkodnak hajhullásra, bőrszárazságra, bőrpigmentációra. A vöröshere ösztrogénszerű hatása azonban megállíthatja a hajhullást, de a bőr is sokkal szebb és üdébb lesz, szinte eltűnik a fakó színe, frissebbé, fiatalosabbá válik. A  vöröshere tehát segíthet az ösztrogénhiány okozta bőröregedés megelőzésében, illetve lassításában.

Ez a gyógynövény okozhat némi mellékhatást. A vizsgálatban részt vevő nők többsége semmilyen kellemetlenségről nem számolt be, ám egyeseknél előfordult fejfájás és hányinger.

Mivel az izoflavonok kémiai szerkezete hasonló az ösztrogénhez, megnövelhetik az ösztradiolszintet, ami hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet. De más hormonokra is hatással lehetnek a szervezetben, így a szedése csak akkor javasolható, ha a nőgyógyászati konzultációt követően az orvos is rábólint ennek a gyógynövénynek a fogyasztására.