Tavasszal és nyáron sokan várjuk az eperszezont. Az epernek nagyon finom az íze, minél tovább érleli a nap, annál édesebb és ízletesebb. Azonban ne csak azért fogyasszuk rendszeresen, mert finom, hanem azért is, mert nagyon egészséges. Mutatjuk is, miért olyan hasznos ez a gyümölcs és egy receptet is közlünk.
Az eper tele van értékes vitaminokkal. Különösen antioxidáns az C-vitaminban rendkívül gazdag, amely kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer egészségének fenntartásában. Az eper segíthet a szervezetünknek elkerülni a betegségeket, illetve a gyors gyógyulást is támogatja.
Az eper tele van antioxidáns antociánokkal is. Kutatások igazolják, hogy rendkívül hasznos az antociánokban gazdag táplálékok fogyasztása, mivel csökkenthetik a szívroham kialakulásának kockázatát. Az antociánok megakadályozhatják a vérlemezek összecsapódását és a vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő lehet a szerepük.
A gyulladás számos problémát okozhat a szervezetben. A krónikus gyulladást olyan súlyos állapotokkal is összefüggésbe hozták már, mint a stroke, a szívroham, illetve a rákos betegségek. Az eper gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami jelentősen mérsékelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.
A rost kulcsfontosságú az emésztőrendszer egészséges működése szempontjából. Az eper rostban is bővelkedik. Ha éppen diétázunk, az epret mindenképpen fogyasszuk, hiszen a rostos táplálkozás ilyenkor elengedhetetlen. Ráadásul a víztartalma is rendkívül magas, ami pedig a székrekedés megelőzésében lehet segítségünkre.
Az eper gazdag forrása a káliumnak is, ami segít semlegesíteni a nátrium hatását a szervezetben. Még abban az esetben is, ha nincs magas vérnyomásunk, lényeges, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a kulcsfontosságú tápanyagot.
Ennek a finom gyümölcsnek alacsony a glikémiás indexe, így kiemelkedő szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres eperfogyasztás csökkentheti a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kialakulását.
Epres avokádósaláta
Hozzávalók:
25 szem nagyobb eper
1 közepes érett avokádó
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet só
Elkészítése:
Első lépésként turmixoljuk le 10-12 szem epret a mézzel, a balzsamecettel, az olívaolajjal és a sóval együtt. Majd kockázzuk fel az avokádót és a maradék epret, és egy salátástálban alaposan keverjük őket össze. Szórjuk meg a salátát apróra vágott hagymával, végezetül öntsük le az összeturmixolt eperrel.