Manapság sokan végeznek ülő munkát irodában vagy home office-ban. Ez az életforma azonban veszélyeket hordoz magában. Nagyon sokféle egészségügyi kockázata lehet annak ugyanis, hogy naponta több órán keresztül csak ülünk. A kockázatok még magasabbak lesznek, ha inaktív életet élünk, semmit sem mozgunk a munka után és még az egészséges táplálkozásra sem fordítunk gondot.


Az ülő életmód fokozza a súlyos, krónikus betegségek kialakulását és a halálozási kockázatok is magasabbak lesznek. Azonban jelentősen lecsökkenthetjük a rizikótényezőket, ha naponta legalább 30 percet aktív mozgással töltünk. A kutatók úgy vélik, hogy az ülő életmódot folytató emberek körében már napi 30-40 percnyi mérsékelt vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitás is jelentősen lecsökkenti az inaktív életmóddal összefüggésbe hozható halálozási kockázatokat.

A WHO szerint heti 150-300 percnyi mérsékelt intenzitású vagy 70-100 percnyi erőteljes intenzitású testmozgásra van ahhoz szükség, hogy kiküszöböljük az ülő életmód okozta negatív hatásokat. De voltaképpen bármennyi mozgás jobb, mintha semmit sem mozognánk.

Nyugdíjba vonulás után is törekednünk szükséges az aktív életmódra. Ha betegek vagyunk, ha fájnak az ízületeink, ha szívműtéten estünk át, akkor sem kell, akkor sem szabad lemondanunk a mozgásról, hiszen az aktívabb életvitel egészséggel ajándékoz meg bennünket és hosszabb életet élhetünk a szeretteink, barátaink körében.

Nem szabad elhanyagolni a mozgás fontosságát, mindenkinek meg kell találnia azt a mozgásformát, amit szeret csinálni, amelyet az egészségi állapota megenged végezni. Akár a házastársunkkal közösen is mozoghatunk. Ha már nem megy a futás, a hosszabb gyaloglás vagy a kerékpározás, akkor az ülve végezhető gyakorlatoknak kell prioritás élveznie az életünkben.

Az inaktív életmód a szívbetegség, a cukorbetegség és demencia fokozott kockázataival jár együtt. A mozgásszegény életmód miatt meggyengülnek az inak és szalagok, berozsdásodnak az ízületek, sorvadni kezdenek az izmok és így a test fokozatosan gyengül. Csökken a rugalmasság, nagyobb a csonttörések és a balesetek kockázata, sőt a sok ülés megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét is.