A két legrettegettebb betegség a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Amennyiben valakinek mind a kettő jelen van az életében, fokozottan ügyelnie szükséges a kezelőorvos utasításaira, tanácsaira. Ma már kutatások is igazolják, hogy a cukorbetegség egyik következménye a szív- és érrendszeri betegség lehet. A cukorbetegségnek számos kockázati tényezője van, cikkünkben most fel is sorolunk néhányat.


A diabétesz olyan krónikus betegség, amely a tartósan magas vércukorszint miatt alakul ki, miközben károsulhatnak az artériák. Emiatt idővel merevekké és rugalmatlanokká válhatnak – ilyenkor beszélünk érelmeszesedésről.

A tartósan magas vércukorszint plakk-képződést is okoz az erekben és az artériákban. A cukorbetegeknek gyakran magas koleszterinszinttel is számolniuk kell. Az artériák emiatt beszűkülhetnek, ami akadályozza a vér áramlását és akár elzáródás is keletkezhet az erekben. Mindez megnehezíti, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson el a szívhez és az agyhoz, ami viszont stroke-ot és szívrohamot okozhat.

A diabétesz kialakulásában nagy szerepe van a genetikának. Ha a családban előfordul ez a betegség, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy generációról-generációra számítani lehet a megjelenésére.

A tartósan magas LDL-koleszterin-szint is oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Cukorbetegség esetén a koleszterinszint optimalizálására fokozottan ügyelnünk szükséges.

Manapság sokan hangoztatják – hozzá nem értő emberek – hogy a magas koleszterinszint csak egy gyógyszeripar által kreált dolog és csak azért riogatnak vele, hogy szedjünk rá gyógyszert. Ezek az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy a magas koleszterinszint mekkora károkat képes okozni az erekben, ezért mindenképpen törekednünk kell az elkerülésére. Nem a gyógyszerszedés mellett tesszük le a voksunkat, hanem a koleszterinszint optimális értékének a fenntartása mellett.

A dohányzás szintén szűkíti az ereket, ami azért veszélyes, mert csökkenti a vér áramlását, ami szintén oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. Ha valaki cukorbeteg és mellette még dohányzik is, jelentősen megnöveli a szív- és érproblémák kialakulásának esélyét.

Cukorbetegség esetén a magas vérnyomás is problémás lehet, hiszen ezzel szintén megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Természetesen egy nem cukorbeteg személy esetében is ügyelni kell arra, hogy a vérnyomás ne maradjon tartósan magas szinten.

Az elhízás összefügg a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, illetve a cukorbetegség kialakulásával. Kockázati tényezők, amelyek tovább növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét: inaktív életmód, idősebb életkor, stressz, illetve egészségtelen étrend.