Izzadni jó, kell és szükséges. Az izzadságnak alap esetben nem kellene kellemetlen szagúnak, büdösnek lennie. Nyáron, amikor meleg van azért izzadunk, hogy a testünk lehűtse önmagát. Ez voltaképpen nem más, mint egy normális testi reakció. Azonban vannak olyan betegségek, amelyek fokozott izzadással járnak együtt és ilyenkor kellemetlen szag is keletkezhet.


Manapság egyre többen szenvednek pajzsmirigybetegségben. A hyperthyreosis, vagyis a pajzsmirigy-túlműködés is együtt járhat fokozott izzadással. Ilyenkor nagyobb mennyiségű pajzsmirigyhormon kering a szervezetben, ez megnöveli a metabolikus folyamatokat, felgyorsít egyes belső folyamatokat és ez túlzott izzadást eredményez.

Vannak olyan rákos megbetegedések, amelyek egyik tünete szintén a fokozott verejtékezés. Ilyen lehet a leukémia, a non-Hodkin limfóma, a csontdaganat vagy a májrák. Egyes hozzáértők szerint ilyenkor azért izzadnak az érintettek, mert egyrészt nagyfokú gyulladás alakul ki a szervezetében, másrészt folyamatosan küzd és harcol a test a rákos megbetegedés ellen több hőt termelve menet közben, ami fokozott izzadással jár együtt.

Egyes gyógyszerek is okai lehetnek a fokozott izzadásnak. Ilyenek a depresszióra vagy más pszichiátriai betegségre szedett tabletták, egyes antibiotikumok, a magas vérnyomásra vagy szájszárazság szedett gyógyszerek.

Az alacsony vércukorszint egyik „mellékhatása” lehet a túlzott izzadás, de azok is ilyen tünetről számolnak be, akik inzulinrezisztenciával vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

A menopauza egyik kellemetlen tünete a hőhullám, ami szintén nagymértékű verejtékezéssel járhat együtt. Az ösztrogénszint csökken, majd megemelkedik, azaz folyamatosan ingadozik egy ideig és ez bizony túlzott izzadást eredményez.

Még a túl sok alkohol fogyasztása is kiválthat hasonló következményt, hasonlóan szívproblémák, köszvény, légzési zavarok, illetve súlyproblémák.

A túlzott izzadás ellen tenni kell. Érdemes megfelelő stifteket, dezodort használni, gyakrabban zuhanyozni, illetve pamut ruházatot viselni, és odafigyelni arra, hogy milyen gyógyszereket szedünk. Ha csak tehetjük fogyjunk le, hiszen ez nemcsak izzadást, hanem számos betegséget is generálhat.