A hagyományos orvoslás már több száz éve alkalmazza a gyógynövényeket és a belőlük készült teákat nemcsak a baktériumok, hanem a vírusos betegségek ellen is. Ezek a teák nagyszerűen alkalmazhatók kisebb vírusos és bakteriális megbetegedések esetén, illetve az általuk okozott fertőzésekre.


Ha azt érezzük, kapar a torkunk vagy köhögünk, de időben elkezdjük a kúrát természetes módszerekkel, akkor lehetséges, hogy nem is dönt ágynak bennünket a betegség. Az egyik ilyen módszer, ha sok folyadékot fogyasztunk, így nem hagyjuk kiszáradni a nyálkahártyánkat. Ez azért fontos, mert a száraz nyálkahártya remek táptalaja a baktériumoknak. A gyógynövényekből készült teák is igen hasznosak lehetnek, főleg ha még antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkeznek.

A borsmentában olyan anyagok találhatók, amelyek remek fájdalomcsillapító és nyugtató hatásúak, így nyálkahártya-irritáció esetén is kipróbálhatjuk ezt a gyógynövényt. A borsmenta kitisztítja a légutakat, elpusztítja a baktériumokat, így ha időben elkezdjük iszogatni, akkor lehetséges, hogy ki sem alakul a fertőzés a légutainkban.

A zöld tea tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek pozitívan hatnak a szív és a máj működésére, és aktívan részt vesznek az egészségük fenntartásában. Ez a tea ezen kívül szabályozza a vércukorszintet, lelassítja a sejtek öregedését, sőt rákellenes hatással is rendelkezik, illetve a különféle mikroorganizmusokkal szemben is eredményesen veszi fel a harcot.

Az ájurvédikus orvoslás már évszázadok óta használja és javasolja a betegeinek a kurkumát és a belőle készült teát, mint természetes gyógyítót. A kurkuma ugyanis antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, neuroprotektív és antioxidáns hatással is rendelkezik.

A kakukkfűre egy természetes antibiotikumként is tekinthetünk, mivel megakadályozza a baktériumok elszaporodását és ezzel sokféle betegség kialakulását is megelőzhetjük. A kakukkfüvet természetes fertőtlenítőnek is tartják, például nagyon hasznos lehet influenza vagy herpesz vírus esetén.

A citromfű nagyszerű gyógynövény, hiszen kiemelkedő a vírusellenes hatása, de enyhén nyugtató is, így javasolható azoknak, akik rosszul alszanak és gyakran szoronganak.

A gyömbér egyfajta egyensúlyt teremt a szervezetünkben. Csökkenti a baktériumok számát, leginkább a légzőszervi mikroorganizmusokkal szemben veszi fel eredményesen a harcot.