A gyógynövényeket évszázadok óta alkalmazza a hagyományos orvoslás a szívbetegség megelőzésére és kezelésére. Nagyon sokféle gyógyhatású növény található meg a környezetünkben, vásárolhatunk üzletekben, webshopokban, melyek pozitívan hatnak a keringésre és a szívműködésre. Mutatunk is most ezekből néhányat.


Az egyik ilyen gyógynövény a galagonya, hiszen mind a bogyója, mind a levelei és a virágai erősítik a szívet és javítják a vérkeringést. A bogyók például tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére – leginkább a flavonoidok, a rutin, a katein és a kvercetin található meg benne. Ezek mind aktívan részt vesznek az erek tágításában, megakadályozzák a károsodásukat, mindemellett javítják a vér áramlását és a szív működését.

A következő gyógynövény a fekete áfonya, amely az egész szervezetben erősíti az ereket és a hajszálereket. Rendkívül gazdag antociánokban, vagyis növényi pigmentekben és C-vitaminban is, amelyek együttes antioxidáns hatása pozitívan hat az erek állapotára és a működésére. A fekete áfonya javítja a vérkeringést, gyógyítja a visszereket és akár vissza is fordíthatja a kezdeti érsérüléseket. Ezen kívül csökkenti a plakkok kialakulását, így minimalizálja a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatát.

A Ginkgo bilobát egyre többen ismerik hazánkban is, közkedveltsége nem véletlen, hiszen szintén erősíti a szívet és az érrendszert. Leveleinek aktív összetevői, mint például a flavonoidok segítenek a lábakban kialakult rossz vérkeringést kezelni.

A gotu kola is javítja a vérkeringést, voltaképpen a szív tonikjának is tartják. A gyógynövény antioxidánsokban, kvercetinben és flavonokban is rendkívül gazdag. Ezen kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A gotu kola levelei serkentik az apró hajszálerek keringésért és javítják az érrendszeri betegségben szenvedő betegek állapotát.

A szúrós gyöngyajak levelei nemcsak a szívműködést javítják, hanem a keringést is, de a szorongást is csillapítják, így a szív működésére is pozitívan hatnak. Mivel ez a gyógynövény fitonutriensekben is gazdag, ezért szintén előnyös a szívműködés számára. A szúrós gyöngyajak enyhe értágító hatásokkal is rendelkezik, ami a szívben és más testrészekben javítja a vér áramlását. Vízhajtó hatása miatt pedig a magas vérnyomás csökkentésében számít verhetetlennek.