Az öregedés lenyomatokat hagy a bőrünkön, amely így egyre vékonyabbá, szárazabbá válik és elkezd megereszkedni. Először csak finom vonalak, majd mélyebb ráncok is megjelennek rajta. Mindennek nem más az oka, mint az, hogy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben.


A felgyorsult bőröregedésben szerepet játszik a káros hatású UV-sugárzás, a túl sok napozás, a levegő szennyezettsége, a vegyi anyagok, de a krónikus stressz, a dohányzás és a tápanyaghiány is. A legjobb, amit tehetünk, hogy rendszeresen olyan ételeket fogyasztunk, amelyek serkentik a szervezetben a kollagéntermelést.

Ebben segíthetnek a zöld leveles zöldségek, különösen a káposzta, hiszen rendkívül gazdag tápanyagokban, mint például A-, B-, C- és E-vitaminban. A káposzta tele van antioxidánsokkal, amelyek eredményesen harcolnak a szabad gyökökkel szemben és még a kollagéntermelést is támogatják.

Az avokádónak is van egy ilyen hatása, amellett, hogy természetes bőrápolónak is nevezhetjük, hiszen nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns E-vitamint, amely segít a szabad gyökök elleni küzdelemben. Mivel bőven van benne omega-3 zsírsav, hozzájárul a kollagéntermeléshez is.

A vörös színű zöldségek és gyümölcsök likopinban bővelkednek, amely antioxidáns hatással rendelkezik. Ezek mind támogatják a szervezetben kollagén termelését.

A fokhagyma többek között kén vegyületben gazdag. Ez azért is nagyon hasznos, mert nemcsak a kollagéntermelést segíti, hanem megakadályozza a lebomlását. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani, mivel valóban segít a kollagénrostok újraépítésében és a fiatalos bőr megőrzésében.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ezt a vitamint a bőr vitaminjának is szokták nevezni, további előnye, hogy szintén kiemelkedő az antioxidáns-tartalma. A sárgarépa növeli a bőr rugalmasságát és segít a kollagén természetes helyreállításában, illetve a vér áramlásának fokozásában.

A citrusfélék, mint a narancs, a lime, a citrom és a grapefruit nagyszerű bőrtápláló anyagokkal rendelkeznek, mindamellett, hogy a kollagénépítésben is aktívan részt vesznek. De antioxidánsokban is gazdagok, így hasznosak lehetnek az öregedés elleni küzdelemben.