A mellrák és minden rákos betegség megelőzésében nagyon sokat segíthet az egészséges életmód, amelybe többek között beletartozik a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás. Ne felejtsük el a szűrővizsgálatok fontosságát sem, melyek természetesen nem védenek meg a betegségtől, viszont az időben felfedezett daganatot könnyebb kezelni és természetesen sokkal jobbak az esélyeink.


Sajnos hazánkban még mindig sok a tévhit. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy semmi értelme sincs ezeknek a vizsgálatoknak, mások pedig azt gondolják, hogy a mammográfiai vizsgálat több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz. Ez egy tévhit.

Mit tegyünk, hogy kisebbek legyenek a mellrák kialakulásának kockázatai? Mutatjuk a válaszokat.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a testmozgás nagyon sokat nyomhat a latba a megelőzés szempontjából, mivel serkenti az immunaktivitást, fokozza a méregtelenítést és segíthet csökkenteni az elhízást.

A színes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén nagyon fontos a mellrák megelőzése szempontjából. Számos tanulmány számolt be arról, hogy kapcsolat van a mellrák megelőzése és a keresztesvirágú zöldségek, illetve az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása között.

Érdemes elkerülni a cukorfogyasztást, illetve drasztikusan csökkenteni mennyiséget, mivel egyrészt inzulinrezisztenciát okozhat, másrészt felelőssé tehető a mellrákért. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a nőknél nagyobb az esély a mellrák kialakulására, akik a menopauza szakaszában sok édességet fogyasztottak.

Az alkoholizálás szintén összefüggésbe hozható a mellrák megnövekedett kockázatával. Azok a nők, akik naponta egy-két adag alkoholos italt fogyasztanak, esetükben mintegy 10%-kal nagyobb az esélye a mellrák kialakulásának.

Az alváshiány is fokozza a mellrák esélyeit. Azoknál a nőknél, akik kevesebb, mint 6 órát alszanak éjszakánkét, 60 százalékkal nő a kockázat, szemben azon nőkkel, akik éjszakánként legalább 7 órát alszanak.

A stressz megváltoztatja a hormonok szintjét a szervezetben, ami befolyásolja az immunrendszert, ez pedig hozzájárulhat a mellrák kialakulásához is. Stressz levezetésére alkalmazhatjuk a meditációt, a jógát és a különféle mozgásformákat.

Nagyon sokféle gyógynövény és kiegészítő segíthet a mellrák megelőzésében. Ide tartozik a D-vitamin, a kurkuma, a melatonin vagy akár a zöld tea.