Minden vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek, így a K-vitamin is kiemelt szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Zsírban oldódó vitaminról van szó, amelynek elsősorban a véralvadásban van kitüntetett szerepe.


Ez a vitamin a fehérjeszintézisben is szerepet vállal, de az egészséges csontanyagcserét is támogatja, ez aktiválja ugyanis az oszteokalcint, amely felelős az erős csontozatért és szabályozza a vér kalcium szintjét.

A K-vitamin természetes forrásai közé tartoznak többek között a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a spárga vagy a brokkoli. Igaz kisebb mennyiségben, de a tojás, a szamóca és a máj is tartalmazza ezt az értékes és nagyon hasznos vitamint.

A kutatások összefüggést mutattak a K-vitamin-hiány és a csontritkulás között. Bebizonyosodott, hogy elősegíti az egészséges és erős csontok fenntartását, javítja a csontsűrűséget és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.

Ezt a vitamint ezen kívül összefüggésbe hozták a jobb epizodikus memóriával, főként az idősebb emberek esetében. Ezen kívül a vérnyomás szabályozásában is segítségünkre lehet, hiszen támogatja, hogy a szív megfelelő mennyiségű vért pumpáljon a szervekhez és a szövetekhez, így kisebb lesz az esélye az egyes betegségek kialakulásának.

A K-vitamin-hiány megnöveli a vérzés kockázatát. Felnőttek esetében ritka ennek a vitaminnak a hiánya, viszont újszülötteknél nagyon is gyakori jelenség, ezért ők szinte minden esetben kapnak K-vitamin-injekciót.

Kik szenvedhetnek ennek a vitaminnak a hiányában? Legfőképpen az olyan betegségek esetében fordul elő, ahol zavart az emésztőrendszeri felszívódás, akár aktív lisztérzékenység vagy Crohn-betegség esetében. Egyes gyógyszerek is megzavarhatják ennek a felszívódását, leginkább a vérhígítók, az antibiotikumok, az aszpirin, a magas koleszterinszintre szedett gyógyszer.

Az alultápláltság és a túlzott alkoholfogyasztás is oka lehet a K-vitamin-hiányos állapot kialakulásának, illetve ezek is okozhatnak felszívódási zavarokat.