A stressz nagyon negatívan hat az emberi szervezetre. Többek között mellékvese-fáradtságot is okozhat, ami további betegségeket generálhat. A kávé sem megoldás, hiszen ahogy idősödünk, egyre inkább szorongóvá és még stresszesebbé formál bennünket.


A stressz nagyfokú fáradtságot is okozhat, amelyet még az alvás sem kompenzál. Hogy a mellékvesék meg tudjanak birkózni a szervezetet ért stresszel, adrenalin és kortizol hormont szabadítanak fel. Ha tartósan stresszesek, feszültek és idegesek vagyunk, akkor nagyon sok kerül belőlük a szervezetbe és a mellékvesék felélik ezeket a tartalékaikat. Ez pedig a mellékvese-fáradtságot eredményez.

Milyen tünetekkel járhat együtt? Kellemetlen velejárója lehet, hogy akármennyit is aludtunk, nagyon nehezen kelünk fel. A fáradtság nemcsak reggel lesz jellemző, hanem az egész nap folyamán. A mellékvese-fáradtságot jelezheti a sós ételek utáni sóvárgás, a csökkent nemi vágy, az alacsony energiaszint, a gyengébb streszkezelő-képesség. Ezeken túl csökkent teljesítményt és akár még depressziót is okozhat, de akkor is gyanakodhatunk erre a betegségre, ha sok időbe telik, míg valamilyen betegségből felépülünk.

Ezek a tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, de ha legalább három jellemzőt megtapasztal, akkor minden valószínűség szerint mellékvese-fáradtságban szenved.

Mit tehetünk, ha bennünket is legyőzött ez a betegség? Nagyon fontos a relaxáció. Egy héten legalább egy-két alkalommal olyan dolgot is csináljunk a munka mellett, ami feltölt és kikapcsol.

Sajátítson el stresszkezelési technikákat, mivel ezzel is csökkenthetjük a stressz szintjét. Ilyen relaxációs gyakorlat lehet akár a jóga vagy a mély légzés gyakorlat.

A testünk és az agyunk csak akkor tud megfelelően regenerálódni, ha naponta legalább 7-8 órát alszunk, és ha legalább este 11 óra előtt ágyba kerülünk.

Amikor mellékvese-fáradtságban szenvedünk, akkor a kortizol a normálisnál alacsonyabb szintet mutat, ez azonban megnehezíti a normális vércukorszint fenntartását. Éppen ezért, akik ebben a betegségben szenvednek, kerüljék a fehér lisztet, a cukrot, a kávét, a koffeint, a feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket.

A mellékvese-fáradtság tüneteit súlyosbíthatja, ha B-vitamin-, cink- vagy magnézium-hiány alakul ki a szervezetünkben. Jó hír viszont, hogy egyes gyógynövények nagyon sokat segíthetnek ilyenkor. Leginkább az édesgyökér, az aranygyökér, a ginszeng, a golgotavirág és az ashwagandha fogyasztása válhat hasznunkra.