Emlékszem, amikor gyerek voltam, mennyire szerettem a datolyát, amit szinte csak télen lehetett kapni. Ma már az év minden hónapjában hozzájuthattunk ehhez a fantasztikus táplálékhoz, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Igaz, hogy nagyon édes és sok kalóriát tartalmaz, de néha elfogyaszthatunk belőle néhány szemet, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.


A datolya csordultig van antioxidánsokkal, amelyek nagyon hasznosak a betegségek megelőzésében. De ez a gyümölcs karotinoidokban is gazdag, így pozitívan hat a szív működésére, illetve támogatja a szem egészségét is.

A datolya gyulladáscsökkentő flavonoidokban is bővelkedik, ezek hasznosak lehetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint például a diabétesz, a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer-kór.

A rák és a szívbetegségek megelőzésében a datolyában található fenolos savak is nagy szerepet játszhatnak, hiszen ezek szintén csökkenthetik a gyulladást, így a krónikus megbetegedések előfordulásának esélyét is mérsékelhetik.

Az ásványi anyagok nagyon fontosak, hiszen számtalan funkciót töltenek be a test működésében. A szelén, a réz, a magnézium mind olyan tápanyag, melyek kiemelkedő szerepet töltenek be a csontok egészségének fenntartásában. A datolya tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, sőt még K-vitaminban is gazdag, amely szintén támogatja az erős csontozatot, de a véralvadást is segíti szabályozni.

Az agy megfelelő működéséhez szintén szükség van olyan tápanyagokra, amelyeket a datolya is nagy mennyiségben tartalmaz, hiszen gazdag forrása a B-vitaminoknak és az akolinnak. Ezek a tápanyagok támogatják a tanulási képességet és a jó memóriát. Kutatások igazolják, hogy a datolya rendszeres fogyasztásával akár el is kerülhetnek bennünket a neurodegeneratív betegségek.

A férfiak esetében a szexuális egészséget is javíthatja ez a gyümölcs, hiszen fokozza a spermaszámot és támogatja a jobb szexuális teljesítményt is.

Mivel a datolyának gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet megakadályozni, hogy az agyban plakkok képződjenek. Ez azért is lényeges, mert ezek hozzájárulnak a kognitív funkciók hanyatlásához, az Alzheimer- kór és a demencia kialakulásához .