Néha előfordulhat, hogy valami miatt tovább maradunk fenn és nem sikerül éjfél vagy este 11 óra előtt ágyba bújni. Ezzel nincs semmi gond, az már azonban nagyobb probléma, ha rendszeresen éjszakázunk, hiszen ez nagyon ártalmas a testi és a lelki egészségre.


Az éjszakai alvást nem pótolja semmi, hiszen ilyenkor regenerálódik a testünk. Az embernek szüksége van a pihenésre, hiszen a testünkben ilyenkor olyan funkciók zajlanak, amelyek másnap lehetővé teszik, hogy ismét megfelelően működjön a szervezetünk és a lelkünk. Nagyon sok negatív következménye lehet annak, ha nem alszunk akkor, amikor kellene, éjszaka.

Az egyik ok, amiért szükségünk van az éjszakai pihenésre, hogy másnap ne legyünk álmosak. Ha nem alszunk éjjel, akkor másnap zavartak és letargikusak is lehetünk, nem beszélve arról, hogy a munkahelyi teljesítményünk sem lesz megfelelő.

Amennyiben az éjszakát nem alvással töltjük, akkor az agyunk olyan ködös lesz, hogy képtelenek leszünk a koncentrációra és a megfelelő gondolkodásra. Az alváshiány meg is viccelhet bennünket, hiszen alapvető dolgok sem jutnak majd eszünkbe. Nem fogjuk tudni, hogy hova is tettünk el bizonyos tárgyakat, és lehet, hogy mér arra sem fogunk emlékezni, hogy milyen feladatokat kell elvégeznünk.

Az éjszakai alvás hiánya felborítja az anyagcserénket is. Az éhséghormon is bekapcsol és persze ilyenkor enni is fogunk, ami sajnos hízáshoz vezethet. A súlygyarapodás viszont egy sor betegség okozója lehet. Az elhízást okolhatjuk akár a szív- és érrendszeri vagy a cukorbetegség kialakulásáért is.

Különösen a cukorbetegek személyekre nagyon veszélyes az éjszakai pihenés hiánya, hiszen ez megzavarhatja az inzulintermelést. Mindez befolyással van az anyagcserére és akár drasztikus vércukorszint emelkedést is okozhat.

Az éjszakai alváshiány felboríthatja a hormonok működését is, ez pedig szintén sok betegséget és ingerlékenységet, rossz hangulatot hozhat magával. De az immunrendszerre is negatívan hat, hiszen a kialvatlanság gyengíti, így védtelenebbek lehetünk a betegségekkel és a kórokozókkal, illetve a fertőzésekkel szemben.