Szinte mindenhonnan azt halljuk, hogy táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk minél több organikus, bioélelmiszert, mivel ezek a legegészségesebbek. Ez valóban így van. Mindenképpen érdemes egy kicsit több pénzt fizetni ezekért a táplálékokért, hiszen hosszabb távon sokkal jobban megéri, mivel támogatják az egészségünket. Mutatjuk is, hogy miért.


Amennyiben biotáplálékot, biogyümölcsöt és -zöldséget vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaznak toxinokat, méreganyagokat, amelyek egyébként nagy terhelést jelentenek a szervezet számára.

A nem biozöldségek és -gyümölcsök olyan vegyszereket és permetszereket tartalmaznak, melyek felhalmozódnak a talajban, a vízben, illetve a táplálékokban, melyek elfogyasztásával végső soron a mi szervezetünkben is jelen lesznek. Peszticidek és műtrágya használata nélkül nem nehezedik olyan nagy teher sem a környezetünkre, sem pedig a szervezetünkre.

A biotáplálékok – legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy bármilyen más élelmiszerről –, nemcsak gusztusosabbak, de sokkal ízletesebbek is. Csak vegyünk példának egy biotojást, amelynek élénk narancssárga a sárgája és sokkal finomabb is.

A bioélelmiszerekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy sokkal táplálóbbak, sokkal több C-vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a nem biotáplálékok.

Nagyon nehéz elkerülni manapság a káros anyagokat. Ha nem biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolunk és az adott áru nagyon gusztusos, akkor mindenképpen kezdjünk el gyanakodni, hogy vajon mitől olyan szép? A termesztésük során használt vegyszerek és műtrágya lehet az oka – de belegondoltunk abba, hogy ezek az anyagok bekerülnek a szervezetünkbe és ott aztán elvégzik a romboló munkájukat?

Ha az üzletekben feldolgozott élelmiszert vásárolunk, megnézzük-e az összetevők listáját? A legtöbb ilyen táplálék rengeteg cukrot, tartósítószert és adalékanyagot tartalmaz, amely mind-mind negatív hatást gyakorolnak az egészségünkre.

Ha nem tud biozöldséget és -gyümölcsöt vásárolni, akkor tegyen különféle óvintézkedéseket. Az egyik ilyen, hogy fogyasztás előtt ecetes vízben áztatja őket. Engedjen 3 rész szűrt vizet és egy rész ecetet egy tálba és áztassa a gyümölcsöket, zöldségeket ebben legalább 30 percig, majd törölgesse szárazra, és készítse el őket tetszése szerint.