Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a dohányzás mennyire károsan hat az egészségre. Legfőképpen a tüdőt roncsolja, de nem tesz jót a szívnek, az ereknek sem, és oka lehet a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint kialakulásának is. A legutóbbi kutatások szerint a dohányzás az agy működésére is negatívan hat.


A dohányzó emberek a nikotin által kiváltott pozitív érzések miatt dohányoznak, hiszen a nikotin aktiválja a dopaminjeleket, ami kellemes érzést vált ki az agyban. Másként fogalmazva, a nikotin a dopamin által keltett érzést utánozza, így az agy mindig erre vágyik, ami viszont függőséget okozhat. Amennyiben a szervezet nem kapja meg a nikotint, akkor elvonási tünetek alakulnak ki.

Egy tanulmány szerint, minél régebb óta dohányzik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy az agy szövetei zsugorodni kezdenek, ami viszont a demencia fokozott kockázatához vezet.

A demencia hatással van a memóriára, a viselkedésre és a gondolkodásra egyaránt. Úgy tartják, hogy javarészt az idősek betegsége, de ez fiatalabb korban is bekövetkezhet, hiszen a dohányzás jelentősen felgyorsítja a negatív folyamatokat. A leszokás viszont csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Azok a személyek, akik napi 20 szál cigarettát elszívnak, hatszor nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint a nem dohányzók. A dohány nagyon sok káros vegyi anyagot tartalmaz, többek között formaldehidet, cianidot, szén-monoxidot. Ezek a mérgező anyagok a tüdőből, a vérbe kerülnek, ami miatt nagyobb az esélye a vérlemezkék összetapadásának, ez pedig megnöveli a vérrögképződés kockázat.

A dohányosok esetében nagyobb az esély az érelmeszesedés kialakulására is, hiszen az erek megkeményednek és egyre jobban szűkülnek. Ez korlátozza a normális véráramlást és fokozza a vérrögképzést.

A stressz olyan tüneteket okozhat, mint fejfájás, ingerlékenység, szorongás és légszomj. A dohányzás nem csökkenti a stresszt, csak még jobban felerősíti ezeket a tüneteket. Még ha ez nem lenne elég, a depresszió kialakulásának esélyét is megnöveli.