A szervezetünkben kialakuló gyulladás számos betegség okozója lehet. Szerencsére azonban van arra lehetőségünk, hogy életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítsuk a gyulladást és ezzel számos betegséget előzzünk meg.


Sok ember számára a gyulladás egy állandó, krónikus probléma, gondoljunk csak akár a különféle allergiákra és autoimmun betegségekre, a szív- és érrendszeri betegségekre, a diabéteszre, vagy a légzőszervi problémákra. A jó hír az, hogy létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely szerepet játszhat mind a megelőzésében, mind a kezelésben.

A glutén, amely megtalálható a búzában, az árpában és a rozsban, szorosan kapcsolódik a gyulladás kialakulásához. Nagyon fontos, hogy aki valamilyen gyulladásos betegségben szenved, térjen át a gluténmentes étrendre. Különösen javasolható ezek azoknak, akik autoimmun betegségtől érintettek.

A tejtermékekről is elmondható, hogy nehezen emészthetők. Sok ember szervezete nem termel elegendő laktáz nevű enzimet, amely a tejben lévő laktóz feldolgozásához szükséges. Ennek következménye pedig a rossz emésztés, puffadás vagy görcsök. Sajnos a laktózérzékenység súlyosbítja az olyan betegségek tüneteit, mint a gyulladásos bélbetegség vagy az irritábilisbél-szindróma.

A tej és a tejtermékek olyan bőrbetegségeket is súlyosbíthatnak, mint az ekcéma, az akne vagy az  atópiás dermatitisz. A kutatások azt mutatják, hogy a tej immunválaszt válthat ki és ez oka lehet az autoimmun betegségek kialakulásának. A rendszeres tejfogyasztást ezen kívül összefüggésbe hozták a gyulladást jelző biomarkerek emelkedésével.

A finomított cukor szintén káros az egészségünkre, hiszen jelentősen megnöveli a szervezetben a gyulladást és olyan betegségeket, problémákat okozhat, mint cukorbetegség, elhízás, fogszuvasodás és hangulati ingadozások. Használjunk a cukor helyett természetes édesítőszereket, például mézet.

Fontos, hogy minél több gyulladáscsökkentő táplálékot fogyasszunk. Ilyenek lehetnek például a zöld leveles zöldségek, amelyek tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal.

A keresztesvirágú zöldségek – mint például a brokkoli, a kelkáposzta vagy a karfiol –, szintén csökkentik a gyulladást és méregtelenítő hatásokkal is rendelkeznek. Sok antioxidánst is tartalmaznak és ezen kívül gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdagok.

A bogyós gyümölcsök is gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal vannak tele, a halakban található omega-3 zsírsavak is mérséklik a gyulladást és olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek elősegítik a gyógyulásunkat.