Az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára nem más, mint a C-vitamin. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely számos biológiai funkciót segít a szervezetben, többek között véd a fertőzésekkel szemben, de nem csak ennyi előnnyel rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek! 

A vas egy nagyon fontos ásványi anyag, amely a vörösvértestek előállításában játszik szerepet, illetve oxigént szállít a test sejtjeihez és szöveteihez.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek demenciában és kognitív hanyatlástól. Az oxidatív stressz és a testben kialakuló gyulladás aktívan hozzájárul ehhez a problémához. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely segít leküzdeni az oxidatív stresszt és védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásai ellen. A demenciában szenvedő emberek szervezetében alacsony a C-vitaminnak a szintje, márpedig az alacsony C-vitamin-szint károsítja a kognitív képességeket, és a memória visszahívása is sokkal nehezebb lesz.

Amennyiben magas a szervezet húgysavszintje, ez lerakódásokat okozhat az ízületekben, amit köszvénynek is nevezünk. A köszvény fájdalmat és extra duzzanatot idézhet elő a lábujjakon. A C-vitamin rendszeres bevitele azonban csökkentheti a köszvény kialakulásának a kockázatait.

A magas vérnyomás jelentős egészségi kockázatokat rejt magában. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a C-vitamin csökkentheti mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés vérnyomást, ezzel pedig csökken a felesleges értágulat kialakulásának az esélye. A C-vitamin a magas vérnyomás szövődményeinek kockázatát is csökkentheti.

A krónikus bélbetegségek kialakulásában nagy szerepe van a szervezetben jelen lévő gyulladásnak. A bélbetegségben szenvedő személyek gyakran szenvednek hiányt ebből az antioxidáns vitaminból, ami nemcsak gyulladást, hanem fáradtságot is generál a szervezetben. A C-vitamin rendszeres fogyasztásával nemcsak ennek a vitaminnak a hiánya akadályozható meg, hanem potenciálisan javíthatók a bélbetegség kellemetlen tünetei is.

Manapság vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek. A C-vitamin javítja a szív egészségét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait is, hiánya ugyanis nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

A C-vitamin megakadályozhatja a nátha vagy más fertőző betegségek kialakulását. Ez a vitamin csökkenti a nátha, a megfázás és az influenza időtartamát is, ugyanis ösztönzi a limfociták és a fagociták termelését, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.