A kutatások megerősítik, hogy a megfelelő ételek hatással lehetnek a mentális egészségre. A jó mentális egészség elősegítését szolgáló élelmiszerek a bél mikrobiológiáját is optimalizálják, csökkentik és megszüntetik a gyulladást, visszafordítják az inzulinrezisztenciát és a mitokondriális funkciót is optimalizálják.


A cukor, a búza (a glutén) és a feldolgozott élelmiszerek nagyobb kockázatot jelentenek depresszió és szorongás szempontjából. Az omega-3 zsírsavak és a folsav alacsonyabb bevitele szintén megnövelheti a kockázatot.

A depresszió megelőzésére a legjobb, ha a mediterrán étrendet követjük, illetve el kell kerülni a feldolgozott ételeket és a gyorséttermi menüket, illetve a cukros, édes süteményeket.

Az utóbbi években egyre többen vizsgálják az étel és a hangulat közötti kapcsolatot. Az omega-3 zsírsavak és a niacin megfelelő szintje például nagyon hatékony lehet a depresszió megelőzésére. Kutatások azt is kimutatták, hogy a feldolgozatlan és az erjesztett ételek segítenek optimalizálni a bél mikrobiológiáját, ezzel támogatva az optimális mentális egészséget.

A gyulladáscsökkentő fűszer, a kurkuma szintén növelheti a hangulatot, míg a cukor, a glutén és a feldolgozott élelmiszerek együtt járnak a szorongás és a depresszió kockázatával.

Ha sok beteg megfelelő táplálkozási útmutatót kapna, soha nem alakulna ki esetükben a depresszió és nem kellene nagyon erős antidepresszánsokat szedniük, amelyek komoly mellékhatásokkal járnak. De milyen étrendi ajánlások léteznek a depresszió elkerülésére? A fent említett mediterrán diéta nagyon hasznos lehet. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék és a magvak fogyasztása is csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. A betegséget elkerülhetjük omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával is.

Valójában sok olyan szuperélelmiszer létezik, amelyek csökkentik a gyulladást, javítják a mitokondriális funkciót és csökkentik az inzulinrezisztencia kockázatát, amelyek mind-mind a depresszióval járó tényezők.

Az sem mindegy, hogy milyen italokat iszunk. A depresszió, a rossz hangulat elkerülése érdekében a legjobb, ha elhagyjuk a cukros italokat, az alkoholt, a sport- és energiaitalokat és ezeket tiszta vízzel és gyógyteákkal helyettesítjük.

A cukrok, a mesterséges édesítőszerek, a feldolgozott növényi olajok eltömítik az artériákat és mitokondriális működési zavarokat okozhatnak. A glutén sokak számára különösen problémásnak tűnik. Ha depresszióval vagy szorongással küzd, tanácsos lenne a gluténmentes diétával próbálkozni.

Léteznek olyan szupertáplálékok, amelyek elősegítik a mentális egészséget. Az egyik ilyen táplálék a vadon élő alaszkai lazac, hiszen omega-3 zsírsavban gazdag, amelyek a mentális egészséghez és az optimális agyműködéséhez szükségesek.

A triptofánban magas táplálékok is segíthetnek a depresszió megelőzésében. Triptofánban gazdag táplálékok a spirulina alga, a zab, a joghurt, a túró, a szezámmag, a csicseriborsó, a napraforgómag, a tökmag, a hajdina, a tojás, a hal és a mogyoró.

A spenót és az egyéb, folsavban gazdag ételek is sokat segíthetnek, a B-vitaminok ugyanis nagyon fontosak a mentális egészség szempontjából. A B6-, a B9- és a B12-vitaminok hiánya képes olyan probléma kiváltására, mint a depresszió. A spenót mellett a brokkoli, a spárga és a karalábé is gazdag folsavban.