A bazsalikom őshazája Indiában és Ázsiában található, de ma már hazánkban is elérhető ez a gyógynövény és nagyon sokan termesztik akár még az erkélyen is, hiszen kellemes az illata, az íze és nagyszerű kulináris élvezeteket nyújt. A bazsalikomnak az egészségre gyakorolt hatásai is nagyszerűek, mutatjuk is, hogy miért is olyan egészséges ez a gyógynövény. 

A bazsalikom levelei polifenol flavonoidokban bővelkednek, amely vegyületek remek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, azaz nagyon hatékonyak az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

A bazsalikom különféle illóolajokban is gazdag. Ilyen illóolaj az eugenol, a citronellol, a limonén, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövénynek nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag.

A bazsalikom olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, az A-vitamin, a lutein és a zeaxantin, amelyek eredményesen járulnak hozzá a szabad gyökök semlegesítéséhez, így elmondható, hogy aktívan részt vesznek a betegségek megelőzésében és az öregedési folyamatok lassításában.

A zeaxantin egy olyan karotinoid, amely a szembetegségek kialakulása ellen jelenthet védelmet, illetve segít a káros hatású UV-sugarak kiszűrésében, így más szembetegségek ellen is védelmet élvezhetünk általa. A zeaxantin legfőképpen az idős emberek számára jelent sok-sok előnyt, hiszen ez a tápanyag védelmet biztosít az öregkorban oly gyakori szembetegségekkel szemben.

A bazsalikom A-vitaminban is bővelkedik, amely szintén antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez a vitamin is elengedhetetlen a látáshoz, de másban is van szerepe, mégpedig az egészséges nyálkahártyát tudja biztosítani és a bőr egészségét is segít fenntartani.

Az A-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyfokú védelmet biztosíthat a tüdőt és a szájüreget érintő rákos megbetegedésekkel szemben.

A bazsalikom, K-vitaminból is sokat tartalmaz, amely a véralvadáshoz szükséges vitamin, illetve nagy szerepe van a csontok erősítésében és a csontmineralizációban is.

A bazsalikom ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, rézben, magnéziumban és mangánban. A káliumnak nagy szerepe van a normál pulzusszám fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában.