A menopauza szakaszába lépő nők nagyon jól tudják, hogy mennyi kellemetlen tünettel és egészségi problémával kell egy nőnek ebben a szakaszban megküzdeni. Ide tartoznak a hangulatingadozások, a hőhullámok, a súlygyarapodás, az éjszakai izzadás, a szív- és érrendszeri panaszok és a csontvesztés is. Mit tehetnek ezen problémák és kellemetlen szimptómák ellen a hölgyek? Mutatjuk a válaszokat. 

A csökkenő ösztrogénszint miatt sok nő tapasztalja meg a súlygyarapodás problémáját. Ennek részben az általános öregedési folyamathoz is lehet köze. Ilyenkor egyre több izomszövettől válik meg a test, ami zsírszövetté alakul és ez bizony hízással járhat együtt. A rendszeres testmozgás hiánya is oka lehet a súlygyarapodásnak. Ha valaki belépett a menopauza szakaszába, nagyon oda kell figyelnie az egészséges táplálkozásra és a korábbi ételadagokat is át kell gondolnia. Csökkenteni kell a bevitt kalóriát, hiszen csakis így sikerül majd ismét elérni az ideális testsúlyt.

A szív- és érrendszer egészségére is vigyázni kell, ezért nagyon lényeges, hogy elkerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Koncentráljunk az egészséges táplálékokra, amelyek még a szív egészségét is védik. Ebbe a csoportba tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, a tenger gyümölcsei, a halak, a diófélék, a magvak, az olívaolaj.

A csökkenő hormonok a csontsűrűségre is hatással vannak. Ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint fogyasszunk. A kalcium jó élelmiszerforrásai közé tartozik a tej, a joghurt, a túró, a narancs, a sötétzöld leveles zöldségek, a mandula, a magvak, a hüvelyesek és a szardínia. A magnézium is egy fontos tápanyag a csontok egészsége szempontjából, segít szabályozni a kalcium- és a D-vitamin-szintet a szervezetben. A magnézium gazdag forrásai: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak.

Az éjszaki izzadás és a hőhullámok is jellemzőek a menopauza időszakában. Fontos, hogy csökkentsük az alkohol, a koffein és a fűszeres ételek fogyasztását, illetve a meditáció és a relaxáció is nagyon sokat segíthet a probléma megszüntetésében.

A hangulatingadozásokat elkerülhetjük, ha kiegyensúlyozottan étkezünk, ha rendszeresen mozgunk, ha kevesebbet idegeskedünk és ha sikerül elérni az ideális testsúlyunkat.