Sok embernek nagy szüksége van a reggeli első kávéra. Sokan csak a kávé, pontosabban a benne található koffein segítségével tudnak felébredni és a munkahelyen teljesíteni. Azonban a túl sok kávé nem egészséges, legalábbis ezt állítják a tudományos kutatások. 

A koffein több hormon hatását is meg tudja változtatni a szervezetben. Az egyik ilyen hormon nem más, mint az adenozin. A koffein gátolhatja az adenozin felszívódását, amely pedig nyugtatólag hat a testre. Igaz, hogy rövidtávon ébernek érezhetjük magunkat, de hosszabb távon alvási problémákat is okozhat.

Koffein hatására adrenalinhormon szabadul fel a szervezetünkben, ami szintén energiát biztosít a szervezet számára, de csupán rövid ideig. Ezt követően jön a fáradtság és a depresszió. A koffein a kortizol nevű hormon szintjét is megnöveli a szervezetben. Ez nem más, mint egy stresszhormon. Minél több ilyen hormon szabadul fel a szervezetben, annál nagyobb lesz az esélye a súlygyarapodás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának.

Dopamin nevű hormon is felszabadul koffein hatására a szervezetben. A dopamin hatására eleinte jól érezzük magunkat, majd depressziós hangulat is kialakulhat. Nem mellesleg a dopamin függőséget is okozhat.

A koffein hatással van az alvásra is, mivel csökkenti az alvás mennyiségét és sokkal kevesebb lesz az a szakasz, amikor a szervezetünk regenerálódni tud.

Koffein hatására megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje, ami súlygyarapodást okozhat. A koffein hatására megnő a sóvárgás a magas zsír- és cukortartalmú táplálékok iránt, viszont ez a hasi zsír mennyiségét növeli meg.

A koffein tehát nemcsak a kortizol, hanem más hormonok szintjét is megemeli a szervezetben. Ennek hatására fáradtnak érezhetjük magunkat, illetve enyhe és közepesen súlyos depresszió is kialakulhat. Kis mennyiségben fogyasztva azonban a kávé fokozza a teljesítményt és az állóképességet.

A koffein és a stressz együttesen nagymértékben megemeli a szervezetben a kortizolszintet. Ez azonban hosszútávon nemcsak krónikus stressz, hanem krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.