A felfutó komló (Humulus lupulus) gyógyhatásait már az Észak-Amerikában élő indián törzsek is felfedezték és használták például alvási zavarok kezelésére, de lelki panaszokat is gyógyítottak vele. 

A gyógynövény a középkorban sem volt ismeretlen, már ekkor is készítettek a gyógynövény felhasználásával sört, amelynek egyik alapanyagául a komló szolgált. A gyógynövény nyugtató és altató hatását is felfedezték, már ezekben az időkben is itták tea formájában, de tinktúrát is előállítottak belőle vagy párnába töltve használták, hogy az éjszakai, nyugodt pihenésüket biztosítsák.

A komló akár 5-6 méteres magasságokba is képes felfutni, ebben, a szárain található horgas szőrei segítik. Bugákban álló virágai sárgás-zöldes színűek, a termések pedig a sárga és a barna árnyalataiban pompáznak. A növény kedveli az ártéri erdőket, a homoki tölgyeseket, a láperdőket, a nádasokat és a gyomtársulásokat. Népiesen nevezik még vadkomlónak és sullyogó iszalagnak is. A komló az egész világon elterjedt és ismert gyógynövény, de őshazája Európában van.

A komló gyógyító célokat is szolgál, a hatóanyagok a termős virágzataiban és a gyógynövény termésében vannak. A gyógynövény hatóanyagai a keserűanyagok, a flavonoidok, a cserzőanyagok és az illóolaj. A komló vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Mivel keserűanyagokat is tartalmaz, ezért étvágyjavítónak is kiváló.

Egyes kutatások szerint a komló önmagában nem, hanem csak a macskagyökérrel kombinálva fejti ki áldásos hatásait. A komló és macskagyökér párosa segítséget nyújt az elalvásban és a nyugodt alvást is biztosítani tudja. Más leírások alapján a komló önmagában is megállja a helyét, vagyis a gyógynövényből készült tea segíti a nyugodt, kiegyensúlyozott és pihentető alvást. Hogyan készítsünk belőle teát? Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi szárított komlót, majd öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és édesítse mézzel.

Fürdővizet is készíthetünk a komló felhasználásával. Hogyan? Egy kisebb lenzsákba tegyen 2-3 maréknyi komlót, majd lógassa azt bele a fürdővizébe. Komlópárnát is készíthetünk. Szintén lenzsákba tegyen 3-4 maréknyi komlót, majd tegye azt a párnája alá. Érdemes a lenzsák tartalmát 10-12 naponta cserélgetni.

A komló mellett – mint ahogyan más, nyugtató hatással rendelkező szernél sem – nem ajánlatos antidepresszánsokat és alkoholt fogyasztani, ugyanis fokozhatja ezek hatását. Napközben nem érdemes komlókészítményeket fogyasztani, ugyanis álmosító hatása van és még a munka hatékonyságát, illetve a koncentrációs képességet is csökkenti.