Az Alzheimer-kórban szenvedők és családtagjaik nagyon jól tudják, hogy a gyógyszeres kezelések sem hozzák el mindig a várva várt eredményeket, vagyis a gyógyulást. 

Ezek a gyógyszerek nem hozzák vissza az elveszett kognitív funkciókat és nem tudják megállítani vagy megakadályozni a rettegett állapot progresszióját. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek még mellékhatásokat is okoznak, emiatt a beteg sok esetben még rosszabbul is érezheti magát, hiszen a kognitív funkciók elvesztése mellett még egyéb tünetei is lesznek. Egyes gyógyszerek ugyanis fáradtságot, vérlipid-rendellenességet, hasnyálmirigy-gyulladást, májfunkciós rendellenességeket, pajzsmirigyeltéréseket, depressziót, hízást, hányingert és székrekedést is okozhatnak.

Az Alzheimer-kór tápanyaghiány miatt is kialakulhat. Az emberi agy vágyakozik az egészséges táplálkozásra. A megfelelő tápanyagok ugyanis normalizálják az inzulinszintet és megelőzik a metabolikus szindrómát, amelyek nagyban hozzájárulnak a memóriaproblémák kialakulásához. Egy idősebb egerekkel végzett kísérletben például a vitaminkiegészítőket kapó egerek olyan tanulási szintet mutattak, amely közel azonos volt a fiatal egerekéhez. Ugyanis az agy mitokondriális aktivitása javult és jobb tanulókká váltak.

Kutatások igazolják, hogy a B6- és B12-vitamin, illetve a folsav kombinációja lassítani tudják az agyi atrófiát, amely az Alzheimer-kórra oly jellemző. Az idősebb emberek szervezetében kevésbé szívódik fel a B12-vitamin, amely memóriaproblémákat okozhat. B6-vitaminban gazdag ételek a marhahús, a burgonya, a bab és néhány gabonaféle. A folsav megtalálható a zöld leveles zöldségekben, például a spenótban. A görögszéna, a zöldborsó, a spárga is sok folsavat tartalmaz. A szervezet számára a legjobb B12-viatmin-forrás a máj és a hús. Kis mennyiségben jelen van a tejben és a tejtermékekben.

A magnézium is egy nagyon fontos ásványi anyag, hiszen szerepet játszik az agy szerkezetének és működésének megóvásában. A magnézium fontos a központi idegrendszer számára. A magnézium elősegíti a plaszticitást, amely elengedhetetlen az optimális tanuláshoz és a memóriához. Magnéziumban gazdag étel a spenót, a káposzta, a diófélék, a magvak, például a mandula, a napraforgómag, a tökmag, a szezámmag, de az avokádó is sok magnéziumot tartalmaz.