Mindenkinek van a szervezetében kollagén. Ahogy idősödünk, úgy egyre kevesebb termelődik, aminek eredményeképpen már a bőr sem lesz olyan feszes, mint ifjú korunkban. 

Mi is az a kollagén? A kollagén egy fehérjetípus, amely mindenki szervezetében jelen van és termelődik. Megtalálható az izmainkban, a csontjainkban, az inakban, a bőrünkben, az emésztőrendszerünkben. A kollagén segíti a bőr szilárdságának és rugalmasságának megőrzését.

Ahhoz, hogy a bőrünk, a körmünk, a csontunk és a kötőszövetünk egészséges maradjon, kollagénre van szüksége. Léteznek olyan gyógynövények, amelyek segítik és fokozzák a kollagéntermelést. Mutatjuk is, melyek ezek.

A kollagéntermelés fokozásában a mezei zsurló lehet a segítségünkre. A gyógynövény gazdag forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a káliumnak és a szilícium-dioxidnak is. A szilícium-dioxid egy olyan nyomelem, amely fontos szerepet játszik az egészséges csontozat és fogazat fenntartásában, illetve segít az erekben lévő gyenge kötőszövet helyreállításában, de nemcsak ott, hanem a porcokban és az inakban is.

A szilícium-dioxid felgyorsítja az eltört csont gyógyulását és nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás és a reuma tüneteinek enyhítésében.

A csalán nagy mennyiségben tartalmaz szilícium-dioxidot, ezen kívül kalciumban és kénben is bővelkedik, éppen ezért nagyon előnyös lehet a rendszeres fogyasztása, amennyiben a kollagénszintet szeretnénk megnövelni.

A csalán más tápanyagokban is bővelkedik, például káliumban, karotinoidokban, A-vitaminban, B-vitaminokban, K-vitaminban és fehérjékben. A csalán összehúzó tulajdonságai segíthetnek a bőr feszesítésében, illetve nagy szerepe van a kollagéntermelésben.

A körömvirágot évezredek óta alkalmazzák gyógyító képességei miatt. Elsősorban a sebgyógyító tulajdonságai kiemelkedőek. Ezen kívül a gyógynövény antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A népi gyógyászat szerint segít a fiatalos bőr megőrzésében, fokozza a szervezet oxigénellátását és még a kollagéntermelésben is a segítségünkre lehet.

A mangosztán C-vitaminban bővelkedik, márpedig ez a vitamin nagy szerepet vállal a kollagéntermelésben. Voltaképpen minden olyan táplálék, amely sok C-vitamint tartalmaz, fokozza a kollagéntermelést. Például ilyen táplálék a narancs, a citrom, a brokkoli és a homoktövis.