Amikor betegek vagyunk, legyen szó kisebb vagy nagyobb betegségekről, azt tapasztalhatjuk, hogy a nyirokcsomóink megduzzadnak. A megduzzadt nyirokcsomók azt is jelezhetik, hogy valamilyen fertőzés vagy betegség zajlik a szervezetben. 

A nyirokcsomók a test számos pontján megduzzadhatnak, például a nyakban, az áll alatt, a hónaljban és az ágyékban. Milyen okok állhatnak a nyirokcsomó-duzzanat hátterében és milyen betegségek válthatják ki a nyirokcsomó duzzanatát? Most erre adjuk meg a válaszokat.

A nyirokcsomók nagyon gyakran akkor duzzadnak meg, ha megfáztunk vagy influenzásak lettünk. Ilyenkor az influenzavírusok bekerülnek a nyirokcsomókba és ez az oka, hogy azok akár óriásira is duzzadhatnak. Ilyenkor nincs is másra szükség, csak extra pihenésre és nagyon sok folyadékra, elsősorban vízre vagy ízesítés nélküli gyógyteákra, és hamarosan a nyirokcsomók is a megszokott méretűek lesznek.

A duzzadt nyirokcsomók gyakran valamilyen fülfertőzés miatt alakulnak ki. Ilyenkor a nyaki nyirokcsomók duzzadnak meg. Néha olyan súlyos is lehet egy-egy ilyen fülfertőzés, hogy nem kerülhetjük el az orvost és a gyógyszereket sem.

A nyirokcsomó akkor is megduzzadhat, ha egy-egy fogunkkal vannak gondok. Például tályog is keletkezhet a fogban, az ínyben, ami szintén fájdalmas nyirokcsomó-duzzanattal jár együtt. A tályog tele lehet olyan baktériumokkal, amelyek bekerülnek a véráramba és akár fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatot is okozhatnak. Ilyenkor a leggyakrabban az áll alatt keletkezik nyirokcsomó-duzzanat.

A szervezetben kialakulhatnak gyulladásos állapotok, például ilyen az ízületi gyulladás is. Ez a betegség is oka lehet a duzzadt nyirokcsomók kialakulásának. Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, kaphatnak olyan gyógyszereket, amelyek úgymond elnyomják az immunrendszer működését, ami nem fog olyan hatékonyan működni, így nagyobb lesz az esélye a fertőzések és ezzel együtt a duzzadt nyirokcsomók kialakulásának. Ilyenkor a nyirokcsomók duzzanata elsősorban az áll alatt, a nyakban és a hónaljban jelenik meg.

A bőrfertőzések is okai lehetnek a duzzadt nyirokcsomók kialakulásának. Ilyenkor ugyanis a baktériumok – a sérült bőrfelületen keresztül – nagyon könnyen és gyorsan be tudnak jutni a véráramba és a nyirokrendszerbe, majd nyirokcsomó-duzzanatot okoznak.