A citrusfélék családjába sokféle gyümölcs tartozik, például a citrom, a narancs, a lime, a grépfrút, a mandarin. Sokan kedvelik ezeket a gyümölcsöket, és sokan azért fogyasztják ezeket a délen termett gyümölcsöket, mert tudják, hogy mennyire egészséges. Mutatjuk is, hogy miért is fogyasszunk télen kicsivel több citrusfélét, mint amennyit más évszakokban szoktunk. 

A citrusfélék nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan növényi vegyületeket, amelyek mind-mind az egészségünket szolgálják.

A citrusfélék gazdag forrásai a C-vitaminnak, amely nagyon hasznos, hiszen aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében, de az egészséges bőr fenntartásához is szükségünk van erre a vitaminra.

A citrusfélékben nem csak C-vitamin, hanem B-vitaminok, kálium, foszfor, magnézium és réz is található, amelyek szintén nagyon sok szerepet töltenek be a szervezetünkben. Növényi vegyületeik pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Egészségre gyakorolt pozitív hatásait a gyümölcsökben található flavonoidoknak, illóolajoknak és karotinoidoknak is köszönhetjük.

A citrusfélék rostban is bővelkednek, amelyek pedig az emésztőrendszer egészségét hivatottak fenntartani, illetve a fogyást is segítik. Rostra van szükségünk ahhoz is, hogy a koleszterinszintünk csökkenjen.

A citrusfélék kevés kalóriát tartalmaznak, így azokat „büntetlenül” lehet fogyasztani és éppen e jellemzőjük miatt segítik a testsúly csökkenését.

Amennyiben a vizeletünkben „kövek” jelennek meg, azaz hajlamosak vagyunk a vesekőképződésre, ennek nem más az oka, mint az, hogy a szervezetünkben alacsony a citrátszint. Ha viszont megemeljük a napi citrusadagunkat, akkor a citrátszint is megemelkedik és így kisebb lesz az esélye a vesekőképződésnek.

A citrusfélékkel kapcsolatban végeztek kutatásokat és megállapították a tudósok, hogy ezek a gyümölcsök már csak azért is nagyon hasznosak, mivel csökkentik a rákos betegségek kialakulásának a kockázatait. Többek között a nyelőcsőrák, a gyomorrák, az emlőrák és a hasnyálmirigyrák ellen élvezhetünk védelmet.

A citrusfélék olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatait, például a grépfrút csökkenti a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül a citrusfélék oldható rostokat és flavonoidokat tartalmaznak, amelyek az LDL-koleszterin-szint csökkentését segítik elő.