Természetesen mindenki tudja, hogy a tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség és sok esetben még kórházi kezelés is szükséges lehet. 

Ha valakinek nagyon magas a láza és súlyos tüdőbetegségben szenved, akkor csakis a szakszerű orvosi segítség jöhet szóba, de enyhe tünetek esetén bátran fordulhatunk néhány gyógynövényhez, mert van olyan hatékony, mint egyes antibiotikumok és vírus elleni szerek. Mutatjuk is, melyek ezek az otthoni gyógymódok. 

Ha a tüdőnkkel gondok vannak, akkor a fokhagymára bátran számíthatunk. A fokhagyma olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nagyon eredményesek mind a vírusok, mind pedig a baktériumok elpusztításában és aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősítésében.

Meg kell említenünk a Cayenne-bors gyógyító tulajdonságait is. Ez a gyógynövény olyan vegyületeknek a gazdag forrása, amelyek segítenek a tüdőben felhalmozódó nyálka feloldásában és a szervezetből történő kiürítésében. Hogyan fogyasszuk? Tegyünk egy pohárba 2 dl vizet, adjunk hozzá citromlevet, sárgarépalevet és egy csipetnyi Cayenne-borsot, majd fogyasszuk el.

Mint ahogyan a sárgarépalé, úgy más zöldségek is segíthetnek a tünetek csökkentésében. Tüdőgyulladás esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy minél hamarabb kiürüljenek a szervezetből a felhalmozódott nyálka- és a méreganyagok. Ezt segíthetik a különféle zöldséglevek. Ilyen például a fent említett sárgarépalé, az uborkalé és a petrezselyemlé is.

A bazsalikomra is számíthatunk, amennyiben enyhe tüdőgyulladásban szenvedünk, amelyből nagyon ízletes teát készíthetünk. A pozitív hatásának fokozása érdekében ízesítsük a bazsalikomteánkat egy csipetnyi Cayenne-borssal és egy teáskanál mézzel.

Az oregánóolaj egy természetes antibiotikum és gombaellenes szer. Segít megszabadítani a tüdőt a lerakódott nyálkától. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az oregánóolaj remek vírusellenes hatásokkal is rendelkezik.

A tüdőgyulladás elleni küzdelemben a C-vitamin is a segítségünkre lehet. Ez a vitamin kiváló antioxidáns hatásokkal bír. A narancs és a citrom is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint. Fogyaszthatjuk a gyümölcsöket önmagukban, de a frissen préselt levüket is nyugodtan megihatjuk, hogy minél hamarabb a gyógyulás útjára lépjünk.