A szemölcs sok ember nagy gondja, ami legfőképpen akkor alakul ki, amikor túlságosan feszült időszakot élünk meg. Ilyenkor az immunrendszer is legyengül és a szervezet nem képes védekezni a vírusok, a gombák és a baktériumok ellen. 

A szemölcs kialakulásának hátterében általában valamilyen vírus áll. Nem feltétlenül kell orvoshoz rohannunk, ha szemölcsünk keletkezett, otthoni módszerekkel is próbálkozhatunk, de sebészeti beavatkozást semmiképpen se végezzünk, hiszen ilyenkor nagy a fertőzésveszély. Mutatunk is néhány tippet, amellyel nemcsak kezelhető a szemölcs, hanem megelőzhetővé is válik a kialakulása.

Az első és legfontosabb lépés tehát, hogy megerősítsük az immunrendszerünket. A szemölcs elleni küzdelemben a segítségünkre lehet a C-vitamin, a cink és a kurkuma. Az immunfunkciók javításában élen jár még a bodza, az ashwagandha és a bíbor kasvirág is. Ha rendszeresen fogyasztunk ezekből a gyógynövényekből és tápanyagokból, azt tapasztalhatjuk meg egy idő után, hogy a szemölcsünk nem újul ki.

Az immunrendszer fokozásában a fehérjében gazdag étrend is a segítségünkre lehet. Ezek legfőképp a szemölcsök kialakulásában aktív szerepet játszó vírusok ellen nagyon hatékonyak. Hasznos lehet a hal, a tojás és a diófélék, hiszen ezek segítenek az immunrendszer megerősödésében, amely így hatékonyabban képes megküzdeni a kórokozókkal szemben. A B-vitaminokban és a kalciumban bővelkedő táplálékok is nagyon hasznosak lehetnek.

Ha mi magunk szeretnénk valamit tenni a kialakult szemölcsökkel szemben, akkor nincs is másra szükségünk, csak egy kevés szódabikarbónára. Hogyan használjuk? Készítsünk keveréket ricinusolajból és szódabikarbónából. Este zuhanyozást követően tegyünk egy kevés pasztát a szemölcsre, majd gézzel kötözzük azt be. Ismételjük a kezelést addig, míg a szemölcsnek nyoma sem lesz.

Az almaecet is nagyon hatékony lehet a szemölcsök eltávolításában. Hogy miben rejlik a titok? Az almaecetben található káliumban. Nincs is más dolgunk, csak vizet és almaecetet összekeverni, majd megmártogatni benne egy vattakorongot. Törölgessük át ezzel a szemölcsös bőrfelületet, majd ragasszuk azt le éjszakára. Ismételjük a kezelést, míg a szemölcs le nem válik a bőrről.