Hazánkban nagyon sokan szeretik a káposztát, hiszen nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például remek saláták alapanyaga is lehet ez a zöldség. Nemcsak a kellemes íze miatt fogyasztják sokan ezt a táplálékot, hanem magas tápértéke végett is. 

A káposzta ugyanis tele van antioxidáns C-vitaminnal, de gazdag forrása a K-vitaminnak is, illetve rostokban is bővelkedik, továbbá káliumban is gazdag, amely nagyon hatékony a magas vérnyomás természetes kezelésében.

A káposzta egészségre gyakorolt előnyeinek köszönhető többek között az is, hogy tele van antocián nevű vegyületekkel, amelyek nemcsak színt adnak a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, de nagyszerű gyulladáscsökkentők is. A hosszabb ideig fennálló gyulladás összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, az ízületi gyulladás kialakulásával, az antociánok azonban segítenek a gyulladás szabályozásában.

A C-vitamin nagyon sok feladatot lát el az emberi szervezetben. Segít például a kollagén előállításában és az immunrendszert is erősíti. Ezen kívül a növényi táplálékokból segíti a vas felszívódását is.

A fitoszterolokkal és az oldhatatlan rostokkal teli káposzta segíthet az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és a rendszeres bélmozgások kialakításában. Ezen kívül táplálja a bélben lévő jó baktériumokat, amelyek egyik kiemelt feladata az immunrendszer védelme.

A káposztában található antociánok tehát csökkentik a gyulladást, és ezzel a hatással jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatait is. A kutatók sokféle antociántípust találtak a káposztában a vizsgálatok során.

Ha túl magas az LDL-koleszterin-szintünk, az szívproblémákat, betegségeket okozhat. A káposzta rostokban és fitoszterolokban is bővelkedik, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását.

A K-vitamin elengedhetetlenül fontos a jóléthez. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor megnő az esélye a csontbetegségek és a csontritkulás kialakulásának. A káposzta sok K-vitamint tartalmaz. Már napi egy csészényi káposzta fedezi a K-vitamin-szükséglet mintegy nyolcvan százalékát.

Ha túl sok káposztát fogyasztunk, akkor hasmenést tapasztalhatunk. Ha nagy mennyiségben esszük, pajzsmirigybetegség is kialakulhat, illetve ez a zöldség olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek megzavarhatják egyes gyógyszerek, például a vérhígítók felszívódását.