Harry herceg és dr. Máté Gábor interjúját többen kritizálták. 

Harry herceggel dr. Máté Gábor magyar származású kanadai pszichoterapeuta beszélgetett még szombaton, a több mint háromórás interjút az érdeklődök az interneten követhették végig.

Az Amerikában élő előkelőség múltbéli sérelmeiről, traumáiról vallott, elárulta, mennyire rettegett attól, hogy végleg elfelejti azokat az emlékeit, amelyeknek Diana hercegnő a főszereplője, még abba is beavatta az orvost, milyen drogokat próbált ki, és azok szerinte miképpen segítettek neki a gyógyulásban. Többen kritizálták a beszélgetésüket, egy nő, aki az unokahúgát a drogok miatt veszítette el, a The Sun újságírójának panaszkodott.

A beszélgetés alatt a szakértő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD), poszttraumás stressz zavart (PTSD) és szorongással járó depressziót diagnosztizált a hercegnél. Ezek a problémák a gyerekkorához köthetők vissza, a fő kiváltó oka Diana hercegnő tragikus halála volt.


A herceg meg is köszönte az ingyenes diagnózist a pszichiáternek, majd hozzátette, hogy a saját orvosa is megállapította nála a PTSD-t.

Az interjú egyik legérdekesebb pontja az volt, amikor Harry beszámolt a drogokkal való kapcsolatáról.

- A kokain nem volt rám hatással, inkább a társaság miatt csináltam, és határozottan az összetartozás érzését keltette bennem, azt hiszem, pont emiatt éreztem magam másképp, amikor használtam, és ez is volt a lényege. A marihuána egy teljesen más kategória, az tényleg segített nekem - magyarázta, ezenkívül a pszichedelikus szereket is dicsérte.

Az egyik hallucinogén hatású főzetről, az ayahuascáról azt mondta, hogy az ellazulás, a felszabadulás, a könnyedség és a kényelem érzését hozta meg számára, ezután egy jó darabig kiegyensúlyozottá is vált.


A brit Fiona Chase teljesen kiakadt a herceg interjúja után, unokahúgát, Jennifer Spencert pont egy ayahuascaszeánsz miatt veszítette el. A lány, miután fogyasztott a szerből, olyan negatív hatással volt az rá, hogy végül öngyilkos lett.

- Nem szabadna pozitívan beszélnie erről a drogról. Ez felelőtlenség, hiszen rengeteg ember felnéz rá. Neki bevált, de Jennynek nem. Mindenki másképp reagál a drogokra.

- Hiányzik a tudás a sámáni hallucinogén kábítószerekkel és azok pszichózist okozó vagy súlyosbító hajlamával kapcsolatban. Véleményem szerint lépéseket kell tenni a jövőbeni halálesetek megelőzése érdekében - fogalmazta egy halottkém.

Nigel Mills brit politikus is bírálta a herceg kijelentését. Veszélyesnek gondolja a véleményét.