Fáradtság, nyugtalanság, általános rossz közérzet, aluszékonyság – ezek mind a tél végi időszak jellemző tünetei. 

Bizonyos szintig természetes az ilyenkor jelentkező kimerültség, de előfordulhat, hogy már a mindennapi tevékenységekben is akadályozza az embert. Ne várd meg, amíg ilyen helyzetbe kerülsz, tegyél a tél végi fáradtság ellen.

Tölts sok időt a szabadban!

A tél végi depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok, és nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Az oka a fényhiány. A fény ugyanis életfunkcióink alapvető szabályozója. A retinán keresztül jut a szervezetünkbe, befolyásolva a testhőmérsékletet és a hormonszinteket. Fényhiány okozza a belső biológiai óránk felborulását, a melatonin és szerotonin hormonok csökkenését. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért. 

Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, és mint tudjuk, ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A sötétség enyhítésének leghatásosabb módszere a hiányzó fény pótlása. Ez megoldható mesterséges fényterápiával, de természetes gyógymódként a téli sportok széles választéka áll rendelkezésünkre.
Hirdetés

A szabadtéri mozgás a lélekre is jótékonyan hat: a táj szépsége, a világos színek, a napfény mind-mind jókedvre derít. Ezek mellett a szabadban végzett sportok élénkítik a vérkeringést, fokozzák bizonyos hormonok – például a szerotonin – termelődését, beindítják a szervezet „fűtőberendezését”, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin-szintézist. 

A síelés, kocogás, kirándulás, szánkózás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, javul az alvás minősége. A mozgás kiváló stresszoldó és önbizalomnövelő hatású.

Sportolj és figyelj az étkezésre!

Általános elképzelés, hogy télen a szervezetünknek energiában, zsírban dúsabb ételekre van szüksége. Ha sokat mozgunk, akkor valóban több energiát igénylünk, de ezt ne állati eredetű zsírokból és cukorból fedezzük. Még egy rossz hír: a mi időjárásunk – érezzük bármilyen hidegnek is – nem növeli az energiaszükségletünket. 

Az étkezésnek egész évben az egészséges táplálkozás elveit kell követnie: előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket, a túl zsíros táplálék ugyanis sokáig marad a gyomorban, kellemetlen közérzetet, puffadást okozva. Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását is.

Mozgás előtt – márciusban még javában tart a síszezon – 1-2 órával fogyasszunk tápanyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételeket. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, fehérjeforrásként együnk sovány húsokat és tejtermékeket, ómega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat. Egészítsük ki ezeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel hosszú időn keresztül biztosíthatjuk a jóllakottság érzését. 

A szervezet folyadékigénye a hidegebb időben sem csökken, sportolás közben ügyelni kell a pótlásra, hogy a kiszáradást elkerüljük. Igyunk elegendő vizet, a mozgás befejezése után pedig leves, gyümölcsös, tejes turmix elfogyasztása segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

Nem csak ma vannak idióta diéták: a cukorbetegeknek szánt gyógyszer csak a jéghegy csúcsa

Főoldal egészség Nem csak ma vannak idióta diéták: a cukorbetegeknek szánt gyógyszer csak a jéghegy csúcsa Valljuk be, nem kell a szomszédba menni, hogy megismerjünk néhány igazán veszélyes és ostoba diétát, ám őseink szó szerint mindent bevetettek annak érdekében, hogy megszabaduljanak néhány plusz kilótól.