A vörös- és a lila hagyma mindenki számára ismerős. Sokan nem kedvelik erőteljes illata és íze miatt, pedig az egyik legjobb természetes betegségmegelőző „szer” lehet számunkra, amennyiben rendszeresen, azaz mindennap fogyasztjuk.


A hagyma erős antioxidáns zöldség, amely nemcsak a magas vérnyomás megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem sok más betegségében is. Mutatunk is néhányat.

A hagyma leginkább C-vitaminban, B6-vitaminban, káliumban, mangánban és rézben bővelkedik, ezen kívül gazdag élelmi rostokban, például inulinban. Az inulin nem más, mint egy prebiotikum. A prebiotikumok fokozzák a bélrendszerben a probiotikumok termelődését és ezzel nagyon is aktívan járulnak hozzá a bélrendszer egészségének fenntartásához. Mindemellett a prebiotikumoknak szerepe van a vércukorszint szabályozásában, a székrekedés megelőzésében, illetve segítik a szervezetben a tápanyagok felszívódását és megnövelni a csontokban az ásványianyag-sűrűséget is.

A hagyma nemcsak antioxidánsként, hanem gyulladáscsökkentőként is működik. Az egyik hatóanyaga a kvercetin, amely csökkenti a szervezetben a szabad gyökök károsító hatását, és ezzel még a csont egészségét is védi, hiszen a szabad gyökök elszaporodása a csontok egészségére is negatívan hathat.

A hagyma emellett allicinben is bővelkedik. Ez egy olyan kéntartalmú vegyület, amely segít a csontokban található kollagén megerősítésében.

Mivel a hagyma valóban sok antioxidánst tartalmaz, így nagyon hasznos lehet a szív egészségének megőrzésében is. Mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, illetve sokat segíthet az artériák és erek elzáródásának megelőzésében, így nemcsak a szívet, hanem az érrendszert is aktívan védi, azaz nagyon hasznos lehet az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A hagyma egy olyan enzimben is gazdag, amely nagyon hasznos lehet, ha a magas koleszterinszintünket szeretnénk csökkenteni. Amennyiben csökken a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szint, akkor ezzel csak tovább védhetjük a szív egészségét.

A hagyma antioxidánsokban és flavonoidokban is bővelkedik, amelyek pedig a bőr egészségét hivatottak védelmezni, hiszen ezek a vegyületek csökkentik a bőrsejtek károsodását, a ráncok megjelenését és lassítják az öregedés jeleit.