A szellemi képességre, a test állóképességének fejlesztésére, a fizikai állapotra és úgy általában az egész testre a mozgás kifejezetten jótékony hatással van! Ezt tudjuk! 

Azt viszont már nem, hogy mennyi időt kell erre szánni a nap érdemi részéből, hogy a hatást valóban érezhessük.

Mennyi, mikor és hogyan?

Kutatásokat számtalan témában olvashatunk, számtalan forrásból. Mi is arra voltunk kíváncsiak, milyen eredmények születtek erről, és a kutatók hogyan vélekednek az eredmények kapcsán.

Egy ilyen kutatásból derült ki az is, hogy pontosan hányszor és mennyi ideig kell edzeni ahhoz, hogy átéld a pozitív mentális hatásokat.

Ilyen hatás az is, hogy a rendszeresen sportoló embereknek pontosan fele annyi rossz közérzettel és rossz kedvvel telt napja van, mint lustább társainknak.

Kevesebb a lehangolt órák száma, kevesebb a fáradt és kialvatlan ember, így jóval hatékonyabbak és vidámabbak is. Tehát általában a mentális egészségük sokkal jobb.

Mennyi az az idő, melynek segítségével ez a hatás elérhető?

Az orvosok úgy vélik, heti 4-szer nagyjából 45 percet kell ahhoz edzeni, hogy ezen csoportba kategorizálhassuk magunkat és átélhessük a mentális egészség érzését.

Azt is javasolják, hogy ez a sportolási idő ne feltétlenül egyféle sportból álljon.

Egy intenzív séta, a rendszeres futás, talán még egy 1-2 napos konditermi edzés, és máris összeadódik a sportolással telt percek száma. Vagy mondjuk egy könnyed jóga? Felfrissíti a testet és a lelket.

Azt is tudni, milyen sportok tesznek a legjobbat a léleknek:

A csapatsportok, biciklizés, az aerob mozgásformák (futás) és a konditermi edzés mind szuper hatással bírnak és ezek azok az edzésformák is, amit előszeretettel alkalmaz a nagy átlag. Azt is javasolják, hogy túlzásba sem szabad esni és meg kell találni az arany középutat, és az egyéni igényeket szem előtt tartó választásokat.

Ha ugyanis naponta valaki 3 óránál is többet edz, sokkal többet árt a mentális egészségnek, mint ha egyáltalán nem mozogna. No, de miért? Ártalmas is lehet?

Igen! Az állandó megfelelési kényszer, a csalódottság feldolgozása, egy esetleges negatív tapasztalat is okozhat mentális problémákat, vagy az, mikor az ember nem képes elfogadni a korlátait és olyan célt tűz ki maga elé, melyet nem tud megugrani.

Figyelni kell a test jeleire, főleg egy bizonyos életkor után, és csak olyan sportot választani, ami nem csalódást, hanem sikerélményt okoz.

A futás, és az a bizonyos „runner’s high érzés”

A legfelemelőbb a kutatók szerint, melynél nem is kell korlátozni a mozgás idejét.

Fuss, amíg jól esik!

És hogy mikor élheted át a runner’s high érzést? Íme egy izgalmas kutatás!

Michael Cauldfield sportpszichológus szerint ezt naponta milliónyi futó tapasztalja meg, ezen belül is a nők, akik mindössze 9 perc és 7 másodperc alatt jutnak el idáig.

A férfiaknak picit több idő kell, nagyjából 10 perc és 20 másodperc.

A kutatásból az is kiderült, hogy az életkor is számít, hiszen a 18-24 éves nők 7 perc alatt megtapasztalták a runner’s high érzést. Az idősebb futóknak (35-44 közöttiek) legalább 12 percre van szükségük hozzá. Érdekes, de következő korcsoport tagjai közelebb estek a legfiatalabbakhoz, ugyanis a 45-54 évesek valamivel több, mint 7 perc alatt tapasztalták meg az érzést.

Egy ismert mondattal tudnánk szummázni a fent írtakat, hogy: Ép testben ép lélek!