Sokan gondolják úgy, hogy a régebbi időkben nem volt ennyiféle betegség. 

Ennek talán az is az oka, hogy hajdanán az emberek sokkal többet mozogtak, mint napjainkban, másrészt sokan kertészkedtek és ültettek olyan gyógynövényeket a kertjeikbe, amelyek sokféle jó hatással rendelkeztek az egészségre nézve. 

Ezeket a hatásokat a legtöbben ismerték is, és céltudatosan használták sütés-főzés során a kertbe ültetett gyógynövényeket. Ilyen gyógynövény például a kapor is. Mutatjuk, hogy milyen pozitív hatásokkal rendelkezik a kapor.

A kapor nagyon hatékony az emésztési zavarok csökkentésében és azok megszüntetésében. A gyógynövény hatékonyan csökkenti a puffadást és használhatjuk fokozott bélgázképződés esetén is.

A kapor más emésztési zavarra is alkalmazható, ilyen például a hasmenés. A gyógynövény ugyanis gazdag forrása a flavonoidoknak, amelyek megakadályozzák a hasmenést okozó baktériumok elszaporodását. A kapor elősegíti a rendszeres székletürítést, mindezt úgy, hogy csökkenti a hasmenés kialakulásának az esélyét.

Ha este szeretünk enni, de étkezés után gyakran szenvedünk emésztési zavaroktól, akkor nincs más megoldás, minthogy kaprot fogyasszunk evés után. Hogyan és miben segít a kapor? A kapor egészséges emésztést biztosít, mégpedig oly módon, hogy segít az emésztőenzimek kiválasztásában, ami megkönnyíti az emésztést, illetve olyan illóolajokat is tartalmaz, amelyek megtámogatják a belek perisztaltikus mozgását, így akadályozva meg a székrekedés kialakulását.

Sokan szenvednek a premenstruációs szindróma miatt, amelyet sokan hívnak egyszerűen csak PMS-nek. A kapor még a menstruációs görcsök csillapításában is a segítségünkre lehet, ami nagy megkönnyebbülés azok számára, akik gyakran küzdenek a menstruáció ideje alatt görcsökkel és hasi fájdalmakkal.

Idősebb korban nagyon sokan szenvednek az inszomnia, azaz álmatlanság miatt. A kapor ennek leküzdésében is segítségünkre lehet, ugyanis a gyógynövény flavonoidokat és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek az idegrendszer lecsillapításában és nagyszerű relaxánsként működnek. Készítsünk a kaporból teát és kortyolgassuk el lefekvés előtt.